1.kolo Českého poháru: Přelouč - Živanice 3:5pk (1:1)

03.09.2010 10:36

FK Přelouč – Sokol Živanice 1:1 (1:1) na penalty 3:5

PŘELOUČ: Poříz – Váša, Dušek, Hladík, Heřmánek – Jezdinský, Novotný, Novák, Koch – Janecký, Hataš ŽIVANICE: Černík – Ferčák, Vrážel, Michal, Moravec – Gorol (56. Jedlička), Hanovec, Mocanu, Trupl – Merganc (56. Čech), Balog (71. Macháček). BRANKA ŽIVANIC: 22. Gorol.

1. kolo POHÁRU PŘEDSEDY PKFS 2010/2011 – Český pohár

S trochou fantazie bylo v Přelouči k vidění podobné utkání, jaké sehrály doma Pardubice se Slavií Praha v rámci Ondrášovka cupu. Ostrý nástup papírového favorita, postupné vyrovnávání sil a nakonec boj o výsledek. Živanice nastoupily do zápasu zostra, už v šesté minutě šel sám na branku Balog, zakončení však nepatřilo k ideálním. O pár minut později bombil Gorol z dálky těsně vedle Pořízovy levé tyče. V zápětí si v domácím vápně přiťukl Merganc s Gorolem, gólman domácích však neztrácel pozornost a Gorolův pokus kryl. Aktivitou překypující Živanice využily první šanci až ve 22. minutě, kdy se krásně trefil v utkání velmi aktivní Gorol. O dvě minuty později utekl domácím obráncům Merganc a šel sám na Poříze, nezkusil však zakončit, ale snažil se přihrát do vápna nabíhajícímu Balgovi, jehož pozice byla stoprocentní, avšak nesobeckou přihrávku zablokoval doběhnuvší přeloučský obránce. Šanci na vyrovnání ostudně nevyužili domácí, po faulu na útočícího hráče v živanickém vápně byla nařízena penalta, Janecký však netrefil ani bránu. Pár minut před koncem prvního poločasu se opět blýskl Gorol, jeho krásně kopnutou standardku však opět chytil skvěle hrající Poříz. Nedáš, dostaneš, ve 42. minutě vyrovnal z brejku domácích Hataš - 1:1.

Gól do šatny přenesl do druhého poločasu opatrnou hru, fotbalově zajímavá první půle se proměnila v lehké tápání. Výjimkou byla ve 47. minutě neproměněná šance Hataše, který zblízka neprostřelil pozorného Černíka. Až průběh druhé půle a spíše jeho závěrečná část zaslouží větší komentář. Z dálky zkoušel štěstí Mocanu, jeho povedenou střelu, však vykryl na jedničku chytající Poříz. Krásný pokus vystřihl střídající Čech, který jakoby okopíroval Gorolův pokus ze standardky z prvního poločasu, také totiž chtěl vymést pavučiny z Pořízovy branky, ale domácí gólman byl opět na místě. Povedenou a šikovně zatočenou centrovanou střelou z pravé strany se zapsal také Jedlička, ale ani on Poříze nezaskočil. Krásnou kombinační akci připravil Macháček, posunul z pravé strany míč na Trupla a ten šikmo přihrál do vápna, nabíhajícímu Michalovi však jen o centimetry nevyšla noha a střela se mu nezdařila. Samotný závěr přinesl úpornou snahu Živanic o vstřelení gólu, z voleje zkoušel štěstí Čech a střílel Jedlička, Poříz byl však stále na místě. Zvrátit utkání mohl ještě Ferčák, ten však z těžké pozice hlavičkoval nad. 

Když nerozhodla řádná hrací doba, přešlo se na penalty. Za Živanice kopali v tomto pořadí – Ferčák, Jedlička, Čech, Michal, Mocanu. Všichni nekompromisně proměnili a vzhledem k tomu, že Přelouč neproměnila ve čtvrtém kole kopů, postoupily Živanice 5:3 až po penaltovém rozstřelu.                                                       (JŠ)