Hubený pohárový postup Pardubic v Živanicích, napsal o pohárovém utkání Týdeník Pernštejn

12.08.2016 12:42

TJ Sokol Živanice - FK Pardubice 0:1 (0:1)

ŽIVANICE: Volšík - Sůra (68. Buriánek), Novák, Ferčák, Motyčka - Hundák (19. Norek), Herzán, Gorol, Janecký - Petrus, M. Ujec (76. O. Ujec).

PARDUBICE: Stejskal - Přibyl (68. F. Pánek), Pospíšil, Jedlička, Prokopec - Ladra, Řezníček, Jeřábek, Fousek (83. Bláha) - Kovář, Kayamba (85. Petráň).

BRANKA: 45. Ladra. ROZHODČÍ: Severýn. ŽK: 2:1. DIVÁKŮ: 432.

ŽIVANICE - Los druhého kola českého poháru Mol Cupu svedl dohromady regionální týmy. Favoritem duelu byly druholigové Pardubice, které nakonec splnily papírové předpoklady. Divizní Živanice jim ale nedaly nic zadarmo...

Domácí fotbalisté začali aktivněji a po dvou jejich šancích postupoval ze strany sám na bránu Petrus, ale jeho pokus skončil mimo. V 16. minutě musel poprvé sáhnout domácí trenér Milan Ujec do sestavy, když se mu zranil Hundák. Od té doby se hosté herně zvedli, začali kontrolovat hru, ale k vážnějšímu ohrožení Volšíkovy branky se nedostali. První a jak se nakonec ukázalo i poslední branka duelu padla ve 45. minutě, kdy si Ladra zpracoval míč a na jeho střelu k tyči, kterou ještě mírně tečoval jeden z živanických obránců, Volšík nedosáhl.

V úvodu druhého poločasu podruhé Petrus selhal tváří tvář Stejskalovi, když mu tentokrát šanci pardubický gólman bravurně zmařil. V 57. minutě se připomněli také hosté, ale Řezníčkovu střelu domácí zblokovali. Na druhé straně pálil z přímého kopu Gorol vedle. V 78. minutě se pak ve vápně dostali k zakončení Kayamba a Řezníček, ale ani jedna rána se až k Volšíkovi nedostala. Poslední šanci na vyrovnání měl v 83. minutě Janecký, ale pálil jen do gólmana. Závěr utkání si pak pardubičtí hráči pohlídali a postoupili do 3. kola.

„Věděli jsme, že to bude regionální derby, že mnoho živanických hráčů v Pardubicích působilo a bude to hodně emotivní zápas. To se potvrdilo v samotném utkání, do něhož jsme nevstoupili vůbec dobře. Přežili jsme šanci Petruse, ale postupem času bych řekl, že jsme se dostávali do hry. Posledních patnáct minut první půle jsme měli tlak, začali jsme běhat, kombinovat a už to bylo lepší. Druhý poločas se hrál fotbal nahoru dolu, i když jsme vedli, a musím říci, že nás podržel Stejskal. I my jsme měli šance dát uklidňující gól. V závěru nám zachytal Stejskal, a proto jsme vyhráli,“ komentoval duel pardubický trenér Jiří Krejčí, který dal šanci od úvodu dlouho zraněnému Davidu Přibylovi. „Chtěli jsme ho vyzkoušet v ostrém startu, protože tak pohár bereme. Na to že dva roky nehrál fotbal, se s tím popasoval dobře. Samozřejmě mu docházely síly, ale jsme rádi, že to zvládnul a je to pro nás další variantou,“ dodal Krejčí.

„Myslím, že jsme viděli kvalitní utkání, v němž jsme byli rovnocenným soupeřem druholigovému mužstvu. Chybělo nám trošičku štěstí, šancí jsme měli relativně dost, z toho tři vyložené. Myslím, že Pardubice podržel výborný gólman,“ konstatoval živanický kouč Milan Ujec. „David Petrus měl dvě šance - v prvním poločase šel sám na bránu - a je škoda, že jednu z nich neproměnil. Kdyby ty góly padly, tak by zápas byl ještě dramatičtější,“ dodal Ujec. Ten musel dvakrát v utkání nuceně pro zranění střídat, nejprve Martina Hundáka a ve druhém poločase i Jana Sůru. „Martin Hundák je v nemocnici, ještě to nemáme potvrzené, ale pravděpodobně se jedná o vykloubené rameno. Jan Sůra má natažený nebo natržený zadní stehenní sval,“ řekl živanický trenér krátce po utkání. 

autorem článku je Libor Čihák z Týdeníku Pernštejn