Josef Košátko hodnotil podzimní část divizní soutěže pro Týdeník Pernštejn

01.12.2014 17:13

PARDUBICE - Ve čtvrté nejvyšší fotbalové soutěži má pardubický region dva zástupce. Co se týče umístění, tak oba zatím navazují na poslední ročník. Za suverénní Dobrovicí, která má v čele tabulky náskok sedmi bodů, bojují o další přední pozice Živanice. Pardubická rezerva se naopak podzimními výsledky znovu zařadila do hry o vyhnutí se sestupovým pozicím. Jedním z klíčových zápasů pro oba celky bylo vzájemné derby, které po obratu vyhrály Živanice. 

Hráče Živanic dělí od třetí příčky, na které zakončily minulý ročník divize, pouze horší skóre. Kromě této soutěže se museli Živaničtí soustředit i na Pohár FAČR, který pro ně vyvrcholil prestižním zápasem s pražskou Spartou. O podzimní části sezony hovoří trenér Živanic JOSEF KOŠÁTKO.

Jak jste celkově spokojen s podzimním umístěním vašeho týmu?

Tabulka je velmi vyrovnaná a naše páté místo po podzimní části není to nejpodstatnější. Důležité je, zda tým odehrál podzim na hranici svých možností, případně kde má rezervy. I přes narušení tréninkového a zápasového rytmu, určité ztráty koncentrace i zvýšené únavy z poháru se domnívám, že v silách mužstva bylo uhrát o tři až čtyři body více. Vstřelili jste celkem 21 branek a často vyhrávali těsným rozdílem. Očekával jste větší produktivitu? Ano, vstřelených gólů je relativně málo. A zvláště, když jsme si solidní kombinační hrou vytvořili velké množství brankových příležitostí a doslova je vraždili. Není divu, že několik utkání skončilo tím nejhubenějším výsledkem a všichni jsme se obávali každého útoku soupeře, přičemž mělo být dávno rozhodnuto. Naši ofenzivní hráči byli značně neproduktivní.

Podzimní část vám zpestřilo pohárové utkání se Spartou. Jak obtížné bylo se potom opět koncentrovat na divizní zápasy?

Pohárové utkání se Spartou bylo vydařené, stejně jako utkání s Českou Třebovou a Vysokým Mýtem, která nás na Spartu kvalifikovala. Ovšem následky v podobě ztráty koncentrace a zvýšené únavy byly značné. Nejvíce se to promítlo do následujících utkání v Letohradě (0:0), kde jsme nedali nejméně šest stoprocentních šancí, a za další tři dny doma s Ústím (0:1), kdy jsme doslova šlapali vodu.

Nastartoval vás pak obrat derby v Pardubicích, po kterém jste vyhráli další čtyři zápasy?

Po nevydařených utkáních jsme zajížděli právě k derby do Pardubic. Přibližně ve třicáté minutě jsme prohrávali 0:2 a dobře nám nebylo. Přeskupili jsme sestavu a tým ukázal svou sílu, utkání jsme překlopili na svou stranu. Ano, dá se říci, že nás to nakoplo. I když jste hráli doma o jeden zápas méně, získali jste o pět bodů více než na hřištích soupeřů.

Je domácí prostředí vaší výhodou?

Na domácím hřišti si naši hráči více věří, uplatňují znalost prostředí, máme hlasitou podporu věrných příznivců a to je samozřejmě výhodou. Ze čtyř penaltových rozstřelů jste uspěli jenom jednou. V čem byl hlavní problém? Penaltový rozstřel je záležitostí hlavně psychologickou, nervové odolnosti a sebevědomí. Třikrát za sebou jsme prohráli proto, že hráči šli na pokutový kop doslova podělaní. Proto se radoval sebevědomější soupeř. V tréninku se penaltám věnujeme, ale namodelovat  psychické napětí mistrovského utkání prostě nejde.

Jaký zápas se vám nejvíce na podzim povedl a jaký se naopak nevydařil?

Fotbalově nejvydařenější byla utkání s Benátkami, Turnovem a Týništěm. Nejméně nám vyšla nedělní utkání v Kutné Hoře a Dvoře Králové. V obou zápasech jsme podali slabý výkon a stačila na nás pouze bojovnost.  Bylo něco, co vás zatím v tomto ročníku divize překvapilo? Nedá se říci, že by mě něco extra překvapilo. Zajímavý je velký bodový rozdíl mezi týmy na čele a v suterénu tabulky, ale utkání jsou velmi vyrovnaná a bodovat za tři body je obtížné.

 

Střelci: 4 - Kořínek, Buriánek, 3 Gorol, 2 - Polák, Vágner, Kakrda, 1 - Novák, Poděbradský, Vanžura, Janecký.

 

Rozhovor byl zveřejněn v Týdeníku Pernštejn dne 1. 12. 2014