O ČFL se Živanice poperou i příští sezonu!

27.06.2016 06:54

Fotbalisté Sokola mají za sebou veleúspěšnou sezonu, které, bohužel, chyběla už jen ta pověstná třešnička na dortu v podobě postupu do ČFL. A nechybělo k tomu moc. Po závěrečném kole pod sebou nechaly Živanice třináct mužstev a nestačily pouze na královéhradeckou Olympii. Konečné druhé místo a 61 bodů znamená pro TJ Sokol dosud nejúspěšnější sezonu v historii klubu a to nejen konečným dosaženým místem, ale i co do počtu nasbíraných bodů! Živanice také nastřílely dosud nejvyšší počet divizních branek (skóre 73:31) a staly se tak nejproduktivnějším týmem v letošním ročníku divizní skupiny C. Nezřídka Živanice své soupeře vyprovodily poměrně slušnou kanonádou, výjimkou nebyly šesti, ale ani osmigólové příděly. Vyprávět by mohli v Ústí, Semilech, Trutnově či Litoli…

Jako velmi povedenou hodnotil uplynulou sezonu i asistent trenéra Jaroslav Kratochvíl. „Jednoznačně úspěšná sezona, už jen proto, že se jedná o nejlepší umístění v dosavadní historii klubu. Snad jediné, co nás mrzí, je skutečnost, že nevyšel postup o patro výš, tedy do ČFL. Myslím si, že jsme na to měli kádr, ovšem na druhou stranu zase musím sportovně uznat, že Olympia Hradec Králové, která skončila na prvním místě o jedenáct bodů před námi, je naprosto profesionální tým a ač se mi to neříká lehce - na ně jsme prostě neměli. My jsme hlavně rádi, že se v Živanicích hrál po celou sezonu velmi kvalitní fotbal, na který chodili diváci. Tým tvořil partu, která táhla za jeden provaz. I v tom pak byla síla do těžkých bojů. Nechtěl bych ani tak vyzdvihovat jedince, jako spíš celý kolektiv. Určitě jsme to neměli tak, že by to zde stálo na několika individualitách, s jejichž výkony by pak naše výsledky padaly či stoupaly,“ zhodnotil uplynulou divizní sezonu asistent trenéra Jaroslav Kratochvíl. A jaký je cíl Živanic pro nadcházející sezonu? „Cíle jsou pochopitelně opět ty nejvyšší, přesně se tedy zatím majitel klubu nevyjádřil, ale určitě budou hrát Živanice opět o příčky nejvyšší. Já už u toho ale nebudu, neboť odcházím trénovat mládež do Pardubic. Není to žádná hurá akce, byli jsme na tom domluveni dopředu,“ dodal Kratochvíl. Stejně jako loni, tak určitě i v nadcházejícím ročníku se Živanice poperou o postup do ČFL. „Kdyby se nám podařilo vyhrát, určitě bychom ČFL hrát chtěli. Toho bychom se nebáli,“ řekl dále Jaroslav Kratochvíl.

Posily či odchody jsou zatím v jednání, a tak se kádr pro příští sezonu zatím buduje. Přestože trenéři nechtěli vyzdvihovat jednotlivce, za zmínku jistě stojí, kdo že se o živanické branky v sítích soupeřů staral. Milan Ujec zatížil konta soupeřů patnácti góly, Gorol jich dal dvanáct, Kakrda devět, Hundák s Janeckým osm a pardubický Baníkovec Petrus sedm… O historické umístění se ovšem víceméně rovným dílem podělili tito hráči: brankáři Radek Čihař a Ondřej Volšík, obránci Michal Buriánek, Michal Ferčák, Liviu Mocanu, Jakub Novák, Ondřej Novotný, Lukáš Trupl, záložníci Radek Gorol, Ondřej Herzán, Martin Hundák, Lukáš Polák, Jan Sůra, Ondřej Ujec, Josef Janecký, útočníci Tomáš Kakrda, Denis, David Petrus a Milan Ujec.

článek vyšel v Týdeníku Pernštejn dne 27.6.2016 a autorem je Jan Šafář