Prezident fotbalových Živanic reagoval pro Deník na aktuální rozhodnutí o ukončení třetí ligy!

12.04.2020 21:22

Šéf fotbalového TJ Sokol Živanice, pan Ing. Jiří Novák, odpověděl na dvě stěžejní otázky, které Deník pokládal zástupcům východočeských fotbalových klubů. S těmito otázkami se zástupci médií obrátili na vedení klubů právě v souvislosti a aktuálním rozhodnutím Výkonného výboru FAČR o ukončení všech probíhajících soutěží od třetí ligy níže.

1. Je rozhodnutí Výkonného výboru FAČR správné? Bylo podle vás možné i jiné řešení?

I když máme s Fotbalovou asociací řadu rozporů, tak si myslím, že toto rozhodnutí je správné. Nedovedu si představit, jak by se soutěž dala dohrát. Je to samozřejmě škoda i pro nás, protože jsme byli po podzimu na třetím místě. To byl vlastně náš největší úspěch, tak toho lituji, ale na druhou stranu si myslím, že zdraví hráčů i všech lidí okolo má přednost. Aby se začínalo někdy v červnu, to by nebylo dobré. Já s tímto rozhodnutím souhlasím. Budeme rádi, když začne nová sezona tak, jak má.

2. Bude mít ukončení soutěže zásadní ekonomický dopad na chod vašeho klubu v budoucnu?

To rozhodně bude mít, už jsem s některými hráči hovořil po telefonu. Všichni se musíme připravit na to, že už to nebude jako dřív. Taky uvidíme, jak to dopadne s nesmyslnou pokutou, kterou považuji za protiprávní. Mládež jsme měli podle pokynů Fotbalové asociace. Ještě než začal problém s koronavirem, tak nám bylo vyhrožováno, že nás ze soutěže vyloučí. Musíme čekat i na toto rozhodnutí, jestli budeme moci pokračovat ve třetí lize. Hráčům jsme každopádně sdělil, že budou hrát za jiných podmínek. Ale tak to bude i v dalších klubech, protože ekonomicky dobrá doba skončila. Na tyto nižší soutěže moc peněz nebude.

Bez zápasu. Ale zase to nastartujeme, věří Oliva
Přezimovali na třetí pozici a těšili se na pokračování úspěšné sezony. Fotbalisté Živanic nakonec neodehráli ani jeden jarní zápas v ČFL. Sezona byla ukončena. „Je to v souladu s vládními nařízeními, to nemůžeme ovlivnit. Je to nepříjemné pro hráče, kteří se poctivě na jarní část připravovali. Chtěli jsme si to užít, v přípravě jsme udělali maximum. První zápas byl pak navíc odložen, je to smutný konec,“ řekl živanický trenér Roman Oliva pro Deník.
Poslední týdny se nesly v duchu individuální přípravy a stále naděje na možné pokračování sezony. „Kluci doufali, je to pro ně celkem rána. A celkem demotivující. Ale až se sejdeme, tak se to zase nastartuje. Všichni budou mít chuť,“ doufá kouč Oliva.
Kdy to bude? Co dál? Záleží na vývoji situace. „Každý se připravuje podle sebe. Až se to uvolní a bude možné trénovat, tak se sejdeme a podle toho přizpůsobíme přípravu,“ dodal pro Deník trenér.

Vyšlo v Pardubickém deníku. Autory jednotlivých rozhovorů je více novinářů, celý článek můžete nalézt zde