Radek Vrážel: "Pardubice asi kousat budou, ale věřím, že postoupíme my"

27.11.2010 12:24

Redaktor Pardubického deníku Pavel Ryšavý vyzpovídal našeho obránce Radka Vrážela, celý rozhovor nabízíme zde.

Dvě sezony byl v krajském fotbalovém přeboru klid. Teď se vrátil vládce a ostatní se před ním znovu musí klepat strachy. Živanice spadly z divize a opět soutěži jasně vládnou, na prvním místě mají náskok pěti bodů na druhé FK Pardubice B. „Nemyslím, že by se za dva roky, co jsme tady nebyli, něco změnilo,“ říká živanický stoper RADEK VRÁŽEL, který šéfuje nejlepší obraně v soutěži.

 

Co se určitě nezměnilo je, že neumíte na Svitavy. Před třemi lety jste s nimi dvakrát prohráli, letos jste je znovu neporazili a jenom jste remizovali. Nesedí vám?
Byl to specifický zápas. Hráli jsme na malém hřišti, vedli jsme 1:0, Svitavy vyrovnaly a tak to už skončilo. Ale kdybychom proměnili všechny šance, bylo by to o něčem jiném. Nemyslím si, že by Svitavy pro nás představovaly nějaký blok.

Menší hřiště vám nesvědčilo ani v Dobříkově, viďte?
To je pravda, pro nás je lepší, když si můžeme hru víc roztáhnout a kombinovat. Tam jsme také jenom remizovali. Ale v Dobříkově je trochu specifické prostředí, hodně horká půda. Zase to ale bylo jako ve Svitavách, šlo hlavně o neproměněné šance. Hráli jsme skoro celý zápas na jejich půlce.

Za zády máte jedno klíště, pardubická juniorka zaostává jen o pět bodů. Myslíte, že bude kousat i na jaře?
Toť otázka. Záleží, jak se jim bude prolínat áčko s béčkem. Jisté je, že my chceme postoupit, Pardubice možná kousat budou, jsou to mladí kluci, kteří mají všechno před sebou. Ale stejně jsem přesvědčen, že to zvládneme my.

Pokud vám postup do divize vyjde, tak si ostatní asi uleví, protože začíná platit, že pokud jsou Živanice v krajském přeboru, mohou ostatní na postup zapomenout...
(usměje se) Myslím, že je to tak dobře.

Cítíte, že se vás soupeři bojí?
Z divize do oblastního přeboru je obrovský skok. Kam přijedeme, tam nás už znají. Vědí, že moc šancí si proti nám většinou nevypracují, takže to zavřou a čekají, jestli dostanou gól, nebo ne.

Dost často se přitom stává, že tým, který sestoupí, si přenese mizérii z nepovedené sezony i do nižší soutěže. Mysleli jste na to?
Ani ne, máme zkušený mančaft. Sestoupili jsme za okolností, které byly, o tom nemá cenu se dál bavit. Tým zůstal skoro stejný, navíc se objevilo několik mladých hráčů. Osa ale zůstala stejná, kvalitu máme, takže jsem se toho ani moc neobával.

Ani jste si neříkali, co s vámi udělá, že na první tři domácí zápasy budete mít zavřené domácí hřiště?
Trest byl daný, nic jsme s tím udělat nemohli. Naštěstí jsme jezdili jenom do Stolan, takže to bylo docela blízko.

Šéf klubu Novák po kauze z konce minulé sezony vyhrožoval, že fotbal nadobro zabalí, což by klidně mohlo znamenat konec velkého fotbalu v Živanicích. Bavili jste se o tom v kabině?
Živanický fotbal na panu Novákovi stojí. Myslím, že ho má rád. Co řekne, většinou splní. Láska k fotbalu je u něho veliká. Nepředpokládal jsem , že by dal ruce od fotbalu hned pryč. Asi se v dohledné době něco v tomto směru chystá, ale řekl bych, že pan Novák fotbal v Živanicích nenechá spadnout až na úplné dno. Myslím, že nějaká náhrada za něho bude připravená.

Šlo se nějak poučit z houpačky, kdy jste vylétli do divize a po dvou letech jste spadli zpátky do přeboru, aby se už neopakovala?
Jestli se postoupí, tak zase bude záležet, co se tady pak dá dohromady za mančaft. Myslím, že úroveň fotbalových soutěží jde ale jednoznačně dolů. Jestli se dotáhne i konec ligových béček, zase se nahoru posunou jiné týmy. Kdyby pak do divize přibyly tři čtyři týmy z oblastního přeboru, úroveň by o něco klesla.

článek byl převtzat z webu Pardubického deníku.