Rozhovor s trenérem Rostislavem Macháčkem

20.03.2010 21:07

Živanice – Ostřílený matador ligových trávníků a současný trenér TJ SOKOLA Živanice má i přes nepovedený konec podzimu plnou důvěru vedení klubu. Živanický kouč věří, že na jaře přijde série úspěšných zápasů, které posunou tým do klidného středu tabulky a vyhnou se tak potřebě zachraňovat divizní existenci mužstva.

 Jak byste zhodnotil průběh zimní přípravy Živanic?

Zimní přípravu jsme zahájili už počátkem ledna soustředěním v Peci pod Sněžkou. Na pořadu dne byla především fyzická příprava, což obnášelo především běžky a posilovnu. V další fázi jsme se účastnili turnaje v Chrudimi, kde jsme měli možnost se střetnout s našim divizním soupeřem z AFK, ale i další obsazení bylo slušné. Nechyběly kvalitní týmy krajského přeboru a 1.A třídy. Zajímavé střetnutí jsme absolvovali počátkem února, kdy jsme se v Nymburku v přátelském utkání setkali s dorosteneckým mužstvem Slavie Praha. V poslední fázi přípravy jsme najeli na režim stálých tréninků a doplňovali jsme je pravidelnými přáteláky s týmy z blízkého okolí.

A proč právě slabší týmy z blízkého okolí?

Přípravu na regionální úrovni jsme volili zcela úmyslně. Záměrně jsme vybírali slabší soupeře. Hlavní důvod je nasnadě. Myslím, že v podzimní části Divize C jsme sehráli řadu povedených utkání co se týče hry, ale chyběla nám sebedůvěra v koncovce. Nemůžeme čekat, že budeme vyhrávat pohledným fotbalem, který není korunován góly. Proto jsem chtěl, aby se hráči sehráli zejména v útoku a získali zpět sebedůvěru před brankou soupeře a trénovali tak zakončení ze hry. 

Jaké hlavní změny proběhly v kabině přes zimu?

Z našeho týmu odešel pouze Černohubý, který se zařadil do kádru Stolan. Bohužel nás trápí dlouhodobé zranění gólmana Černíka, který má nepříjemné zdravotní potíže a všichni mu držíme palce ať se uzdraví. Druhý gólman Hlouš skončil kvůli pracovnímu vytížení. Přišli tedy dva noví brankaři. Mašek z Olympie a Mareček z Nového Bydžova. Dalšími posilami jsou záložník Melechovský z Třemošnice a útočník Koch z Přelouče.

První domácí zápas vám vůbec nevyšel, kde vidíte příčiny?

Věděli jsme, že Ústí přijede bránit a bude hrát na jednoho útočníka. První poločas byl z naší strany spíše pasivní, až ve druhém přišel z naší strany kýžený tlak, po kterém jsme se ujali vedení zápasu. Bohužel vůbec jsme nezvládli závěr a zejména závěrečné standardky. A to i přes to, že jsem vybízel hráče k trpělivosti. Myslím, že máme dostatečně zkušený tým na to, aby dělal tak zbytečné chyby, které se navíc v některých případech i zdvojovaly. Jednoznačně jsme měli výsledek uhlídat. Nejzkušenější hráči měli hlavní díl odpovědnosti vzít na sebe, což se bohužel nestalo.

Divize C je však stále v počátku jarní fáze. Jaké budou hlavní cíle Živanic?

Úkolem číslo jedna je vyvarovat se sestupových vod divizní tabulky. Z počátku nás čekají těžká utkání. Paradoxně se nám ale hraje lépe s těžšími soupeři, kteří jen nebetonují. Od čtvrtého jarního kola nás čeká relativně příznivý los. Budeme dělat všechno pro to, abychom chytili sérii bodově úspěšných utkání. Chceme se dostat do klidného středu tabulky a snažit se o maximální souhru našeho kádru, která by přinesla kvalitní a pohledný fotbal korunovaný góly.                          JIŘÍ ŠIMEK