Souboj vedoucích celků dopadl lépe pro Ústí!

20.03.2017 18:30

Jiskra Ústí nad Orlicí - TJ Sokol Živanice 2:1 (2:0)

ŽIVANICE: Volšík - Motyčka, Sůra, Ferčák, Norek - Petrus, Polák, Gorol (65. Hundák), Herzán, Janecký (78. T. Kakrda) - M. Ujec.

BRANKY: 20. Vaňous, 42. Strnad - 70. Ujec. ROZHODČÍ: Duchoň. ŽK: 1:3. DIVÁKŮ: 220.

Zápas jara? Možná. Ještě budou další soupeři, ale pokud fotbalistům Ústí vydrží forma, budou těžko k poražení. Po utkání s Živanicemi si mohli v kabině pořádně zakřičet a oslavit důležité vítězství. Tři body jim do plánu dokonale zapadly. Ústí se odpoutalo na prvním místě a jejich nejbližší konkurenti už se na tým dívají z uctivé dálky. Co ve šlágru kola scházelo nejvíce, bylo lepší počasí. To se pochopitelně odrazilo i na návštěvě, protože zhruba 220 diváků je na takový mač vskutku malé číslo. I když byl terén těžký a hráči obou týmů měli problém se stabilitou, předvedli fotbal, na který se vyplatilo zajít „mrknout". Nenudili se gólmani, což dává tušit, že se nehrála žádná „holomajzna" kolem půlící čáry.

První vyloženou šanci měl už v 5. minutě ústecký Nágl, který z několika kroků trefil jen Volšíka. Své zaváhání v koncovce napravil o chvíli později, protože po jeho akci padl úvodní gól, když dorážku úspěšně zakončil Vaňous. Ústečtí se uklidnili a dál si vytvářeli střelecké příležitosti. Hodně vidět byla zejména dvojice Smejkal – Vaňous. Oba borci odehráli výborné utkání. Ve 26. minutě mohli domácí přidat druhý gól. Po Langerově „trestňáku" se k míči dostal právě Vaňous, ale trefil jen Volšíka, který následně vychytal i pokus Strnada. Živaničtí odpověděli přímým kopem Janeckého, jenž bránu těsně minul. Tentýž hráč se dostal i do gólovky, ale opět mu byl prostor branky malý. Diváci už zvedali ruce nad hlavu, když ústecký kapitán Vaňous zahrával přímý kop, ale Volšík předvedl další výborný zákrok. Alespoň si situaci nacvičili, protože stoper Strnad v 42. minutě přetlačil obránce a tvrdou ránou rozvlnil síť.

Výborný poločas si domácí mohli pokazit hned po nástupu do druhého dějství. Propadli a mohli být rádi, že Polák tutovku neproměnil, neboť už za překonaným Krátkým odkopával míč na čáře Strnad. Bylo jasné, že hosté nedají kůži lacino. Měli převahu, ale více šancí se rodilo na straně lídra. Vaňous si to namířil přes polovinu hřiště, vystřelil a Volšík musel znovu na zem. Krátce nato vychytal i Smejkala a v 68. minutě lapil pokus Kukly. Na drama hosté zadělali v 70. minutě, když z nenápadné akce snížil v závaru ve vápně Ujec. Čekaly se horké chvíle. Živanice vycítily šanci, ale na pozornou obranu nevyzrály. Definitivní pojistku měl na kopačce Kukla, nedal, a v závěru mohl poděkovat Krátkému, jenž bravurně vytáhl parádní Herzánovu střelu.

napsal 20. 3. 2017 o utkání Orlický deník