Týdeník Pernštejn před startem divize vyzpovídal hlavního kouče Sokola Milana Ujce

03.08.2015 17:53

Fotbalisté Živanic vstoupí do nového ročníku divize sobotním zápasem v Novém Boru. Po třetím a čtvrtém místě z předchozích dvou sezon se budou chtít pohybovat opět v horní polovině tabulky. Po odchodu Martina Pulpita do Saúdské Arábie museli v klubu řešit otázku nového trenéra. Tím se stal MILAN UJEC, který hovoří o letní přípravě či o vyhlídkách pro nadcházející divizní sezonu.

Na jaře jste působil ve Dvoře Králové, který jste dovedl k záchraně v divizi. Co bylo důvodem pro přesun do Živanic?

Jednak to byla vzdálenost z Pardubic, která už pro mě byla dost zatěžující. Pak přišla nabídka ze Živanic, které mám podstatně blíž. To byl jeden z hlavních důvodů. Ze Dvora jsem ovšem odcházel těžko, protože se tam vytvořil dobrý kolektiv.

Jako trenér jste v Živanicích již působil před více než deseti lety, kdy se tam hrály nižší soutěže než dnes. Co se tam od té doby nejvíce změnilo?

Nejviditelnější změnou je vybudování nových kabin. Hráči v nich mají daleko lepší zázemí. Šatny jsou větší, je tam i nějaká rehabilitace. Pro hráče tedy velké plus. Okolí se jinak tolik nezměnilo.

Jste spokojený s průběhem letní přípravy?

Dá se říct, že ano. Kluci přistupují k tréninkům poctivě a zodpovědně. Je na nich vidět, že se snaží ukázat, co v nich je. Každý z devatenácti hráčů se snaží dostat do základní sestavy, což je pro trenéra vždy dobré znamení.

Máte za sebou přípravné zápasy, ale i dva pohárové proti celkům z ČFL. Jak proti nim váš tým obstál?

Tyto dva zápasy byly úplně rozdílné. Jednak kvalitou soupeře, protože v tomto aspektu Převýšov převyšoval Benátky o sto procent. Nicméně s oběma týmy jsme sehráli vyrovnaný zápas. Akorát v duelu s Převýšovem jsme udělali pár chyb, které soupeř potrestal. Proti Benátkám jsme se hrubek vyvarovali, výsledek se zákonitě dostavil.

V kádru Živanic se objevilo pět nových hráčů, většina spíše ofenzivních. Bylo to se záměrem, abyste stříleli více branek než na jaře?

Určitě to byl jeden z důvodů. V obraně je dost hráčů, potřebovali jsme posílit spíše útok, což se nám zatím definitivně nepodařilo. Stále je co zlepšovat. Chceme se soustředit na ofenzivu, která nebyla taková, jak by si trenéři představovali.

Ze zimních exligových posil zůstává v týmu Ondřej Herzán. Proč nepokračuje Marek Kulič?

Bylo řečeno, že si Marek musí řešit nějaké zdravotní problémy. Zároveň má trénovat mládež v Hradci a zřejmě už by to časově tolik nestíhal.

S jakým cílem vstoupí Živanice do podzimní části divize?

Vždy bych chtěl přilákat na naše zápasy co nejvíce lidí. Když lidi přijdou, tak to znamená, že se hraje dobře. Zároveň jsou i dobré výsledky. Budeme se snažit každý zápas vyhrát a v tabulce pohybovat někde v horních patrech. Cíl v podobě konkrétního umístění jsme si nestanovili.

V tomto ročníku budete jediným zástupcem Pardubicka, proto by si lidé mohli cestu na stadion najít…

Chceme hrát dobrý fotbal. Zároveň doufám, že se vrátí lidé, kteří chodili před těmi deseti a více lety. Tehdy chodilo i na okresní přebor 250 až 300 diváků.

Z jarní části máte zkušenosti z divize, do které přišly další celky včetně silné Olympie Hradec Králové. Kdo podle vás bude patřit k favoritům soutěže?

Určitě to bude ta Olympie, která chce postoupit ještě výše než do ČFL. Složila na to velmi kvalitní kádr, do něhož patří i bývalí fotbalisté ligového Hradce. Ale jsou tam i další mužstva, která budou dobrá. Překvapit může Suchdol, který postoupil ze Středočeského kraje. Silných týmů bude více, soutěž bude vyrovnaná. 

převzato z Týdeníku Pernštejn, vyšlo 3. 8. 2015