Živanice přejely v poháru Mýto a v září očekávají Spartu!

14.08.2014 18:00

TJ Sokol Živanice - SK Vysoké Mýto 4:0 (1:0) 

ŽIVANICE: Knobloch – Novotný, Novák, Ferčák, Poděbradský – Buriánek (79. Krejčík), Gorol, Polák, Janecký (87. Pavlásek) – Kořínek, Kakrda (87. Ráliš).

VYSOKÉ MÝTO: Černík – Živný, Němeček, Kopřiva, Konečný – Štěpánek (71. Dostál), Daněk, Jedlička, Motl (66. Benda) – Mach, Svoboda.

BRANKY: 20. Kořínek, 73. Buriánek, 75. Gorol, 86. Polák. 
ROZHODČÍ: Benedikt – Němec, Vrzal. ŽK: 2:4. DIVÁCI: 180.

V rámci druhého kola Poháru České pošty se utkaly týmy, které spolu na jaře soutěžily o jarního suveréna Divize C. Na pomyslném trůnu nakonec usedl Sokol Živanice, a to i díky tomu, že doma Mýto porazil 2:0 (24. 5. 2014). V Živanicích tak bylo k vidění zajímavé utkání celků, které se perou nejen o pohárový zápas se Spartou, ale také o „divizní čest“.

Počátek utkání přinesl spíše oťukávání, které se však neslo ve svižném tempu, hra se posunovala „nahoru dolu“, avšak bez efektu na obou stranách. První oťuknutí soupeře zařídil Kakrda, který se v zajímavém postavení po nápadné akci dostal k hlavičce, jeho pokus však mířil nad Černíkovu branku. O pár minut později se již však skóre měnilo, to když Poděbradský zleva přihrál Kořínkovi před bránu a ten zblízka neváhal – 1:0. O dvě minuty později byla k vidění velká živanická šance, to když domácí po faulu na Kořínka rozehráli standardku signálem, míč následně skončil u Poláka, ale jeho povedený pokus šel jen těsně nad. Do konce poločasu se ještě zastřelovali Gorol a Kořínek, ale jejich pokusy nebyly úspěšné. Mýto si své nejvýznamnější šance si nechalo na závěr první půle. Tři minuty před koncem zahrávali hosté tři rohy a ve 45. minutě musel pohotově zasahovat Knobloch, Mýto však vyšlo naprázdno.  

Jestliže se dalo říci, že hosté drželi se Sokolem v první půli krok, v té druhé byli jednoznačně lepší domácí, avšak dávali si na čas se vstřelením vytoužené pojistky. Velká šance byla k vidění ve 48. minutě, když po ose Janecký – Kakrda doputoval míč k Polákovi a jeho skákavá střela dala exživanickému gólmanovi Černíkovi zabrat. O tři minuty nechali sudí bez povšimnutí ošklivý faul na Kakrdu, který byl ve vápně doslova skopnut. V 58. minutě poslal Gorol další pozdrav na mýtskou branku, jeho zatočená střela šla však těsně nad pravý růžek. Uklidnění přinesl až v 73. minutě Buriánek, který se odměnil za svou celozápasovou neúnavnou aktivitu na lajně – 2:0. Tento moment představoval definitivní zlom a nastartoval živanický koncert. Asi největší parádu zápasu chvíli poté připravil Radek Gorol, který je sice znám jako dalekonosný střelec, tentokrát však vystřihl lobovanou střelu už od půlky hřiště, a ta skončila za zády překvapeného Černíka – 3:0. Čtvrtý hřebíček do rakve pohárových nadějí hostů zatloukl Polák, u něhož skončil míč, který putoval po ose Gorol – Kořínek – 4:0. Živanice zaslouženě porazily Vysoké Mýto vysoko 4:0 a mohou se odměnit atraktivním duelem s AC Spartou Praha.

Velký potlesk zaslouží celé mužstvo, které opět předvedlo týmový a bojovný výkon, a to bez výjimek, přesto však nejde lehce nevyzdvihnout Gorolův zářez z půlky hřiště!

 „Je to paráda. Všichni jsme si přáli Spartu a sen se nám splnil. Byl však podložen výborným výkonem, a to zejména ve druhém poločase, kdy jsme Mýto výrazně přehrávali," radoval se po zápase pro Pardubický deník Vítězslav Rejmon, vedoucí mužstva Sokola Živanice.                                                      

více fotek naleznete zde a také zde                                                   (JŠ)