Změna po sedmi letech. Vrací se béčka, juniorky končí!

19.07.2019 09:16

Měl to být krok, který pomůže talentovaným fotbalistům otrkat se. Ideální mezistupeň mezi mládežnickými a dospělými soutěžemi. Jenže Juniorská liga, se kterou fotbalový svaz přišel před sedmi lety, nepřinesla dobrého prakticky nic a končí. Do hry se naopak vrací tradiční béčka, kvůli kterým doznaly výrazných změn třetí nejvyšší soutěže.

Návrat ke starým pořádkům ohlásili už loni zástupci českého fotbalu. Juniorská liga se jako úspěšná hodnotit nemůže. „Původní myšlenka byla taková, že v ní budou hráči, kteří nemají ještě na áčko, ale už převyšují dorostovou kategorii. Ale to by muselo fungovat u všech klubů. Některé kluby kolem ní od začátku dělaly negativní PR. Když nic jiného, tak to úroveň soutěže devalvovalo,“ řekl po jejím zrušení šéf ligové asociace Dušan Svoboda.

A na scénu se tak vrací béčka. Většina prvoligových celků bude mít svou rezervu ve třetí nejvyšší soutěži. V divizi si zahrají jen České Budějovice, Opava a Karviná. Zbytek se představí v ČFL a MSFL. „Třetí liga je strašně náročná soutěž. Budeme mít hodně práce, abychom dali tým nějak do kupy,“ uvedl například trenér jablonecké rezervy Jaroslav Vodička.

Ambice na postup

Česká část třetí ligy bude nově rozdělena na dvě skupiny po šestnácti týmech, přibylo hned čtrnáct mužstev. Moravskoslezská bude hrát o osmnácti účastnících. Tedy o dva více než loni. Postupový klíč však bude stejný. O patro výš se posune jeden tým z MSFL i ČFL. „V české části se bude hrát baráž mezi vítězi jednotlivých skupin,“ přiblížil vedoucí sekretář Řídící komise pro Čechy Jan Hořejší.

Zařazením ligových béček tak výrazně vzroste konkurence. Především tedy v ČFL, kde se o jedno postupové místo utká dvaatřicet mužstev. Podle Hořejšího ale účast rezerv přinese také klady. „Bude to jednoznačně oživení. Kluby jako Sparta, Slavie, Liberec a další budou mít s ohledem na mládež velmi kvalitní týmy. Když někam přijedou, bude to tahák, byť půjde jen o béčka,“ řekl pro Deník.

Ambice na postup mají obě rezervy pražských „S“. Do Sparty se proto vrátil zkušený trenér Václav Kotal, který naposledy působil u reprezentační sedmnáctky. „V první řadě by se mělo dařit áčku. Od toho se odvíjí atmosféra v klubu. Ale dalším úkolem bude samozřejmě náš postup,“ prohlásil kouč.

Vysoké cíle si dávají na Slavii, kde navíc hráče béčka čeká mládežnická Liga mistrů. „Pro tak mladé fotbalisty to bude extrémně náročné, ale zároveň půjde o skvělý test. Netajíme se ani ambicí postupu do 2. ligy, který jsme si stanovili do dvou let,“ ozřejmil člen sportovního vedení klubu Jiří Bílek. „Strategicky by nám pomohl v rozvoji našich hráčů. Nechceme však náš mladý tým dostávat pod tlak hned v první sezoně,“ doplnil.

Třetí liga tak bude o souboji tradičních účastníků a vracejících se ligových béček. Bude se sestupovat i postupovat a odpadnou tak zápasy bez náboje.

Juniorka v kostce. Boje o nic a nekalé sázky

Předpokládaný krok kupředu znamenal dva kroky vzad. Juniorská liga se stala velmi rychle nechtěným produktem českého fotbalu. Co vlastně přinesla tato soutěž za sedm sezon své existence? Hledat něco kloudného je velmi těžké.

Skok z mládežnických úrovní mezi dospělé bývá zrádný snad ve všech sportech. I proto se fotbalový svaz před sedmi lety vytasil s nápadem na zavedení Juniorské ligy. Boje s vrstevníky měl talenty postupně připravit, jenže efekt nebyl prakticky žádný.

Mladíci, u kterých trenéři vycítili nějaký potenciál, směřovali spíše na hostování do druhé ligy nebo případně o patro níže, kde se „vyhráli“ o něco lépe. Z „juniorky“ se tak stala hlavně soutěž, kde se potkávali mladíci „horší jakosti“. Nebo jim naopak ještě ke všemu brali místo zkušení prvoligoví borci, kteří nedostávali příliš prostoru v áčku, případně potřebovali po zranění dohnat zápasovou praxi.

Bez hrozby sestupu

Příliš pozitivních dojmů nepřinesl ani fakt, že soutěž byla uzavřená. „V dobrém slova smyslu se v Juniorské lize může hrát bezstarostný a útočný fotbal, když týmy nemusejí přemýšlet nad hrozbou sestupu,“ říkal při startu soutěže šéf LFA Dušan Svoboda.

Jaký ale měl tento krok význam? Hráč poté přešel mezi dospělé, kde bezstarostnost nebyla zrovna hledaným rysem. Zkušenosti z těžkých zápasů mladým fotbalistům přece jen chyběly. Útočnou hrou ale tato soutěž oplývala, to se dalo lehce rozporovat. Jenže právě v této souvislosti vznikala podezření, že není vše křišťálově čisté. Výsledky jako 5:5, 4:8, 0:7, 7:2? Nic neobvyklého.

Však také v poslední velké české aféře kolem sázek z roku 2013 figurovaly zápasy Juniorské ligy. Mezi hlavní postavy kauzy patřil třeba David Jablonský, který stále čeká na pravomocný rozsudek za manipulování zápasů. Podle odposlechů byl významně zainteresovaný v duelech juniorky Teplic.

Tato soutěž zřejmě jen tak někomu chybět nebude, zapláčou maximálně sázkaři.

vyšlo v Pražském deníku