4. kolo Krajského přeboru: Svitavy - Živanice 1:1

30.08.2010 13:29

 TJ Svitavy – Sokol Živanice 1:1 (1:1)

SVITAVY: Lampárek – Bandouch (78. Uhlíř), Zatočil, R. Jelínek (72. O. Urban), Horák – L. Urban, Kroulík, Valta, Čížek – Ovad, O. Jelínek. ŽIVANICE: Mareček – Hrmo, Ferčák, Vrážel, Moravec – Jedlička, J. Černík, Gorol, Michal (72. Hanovec) – Merganc, Čech. BRANKY: 45. O. Jelínek – 28. Gorol.

Také Svitavy odehrávaly svoje domácí zápasy v azylu, na rozdíl od Živanic však dobrovolně, neboť jejich stadión byl rekonstruován. Domácí loučení s provizoriem na hřišti v Lánech přineslo smírné dělení bodů po remíze 1:1.

Dosud suverénní Žvanice v prvních minutách zápasu spíše bránily. V 11. minutě se k přímému kopu postavil Jiří Valta, který před léty působil i v Lázních Bohdaneč, jeho prudkou střelu ale vyrazil pohotový gólman Mareček. V dalších minutách měli Svitavští ještě dvě šance, zakončit se však nepodařilo Ovadovi ani Čížkovi. Živanice postupně přebíraly otěže zápasu a úder přišel ve 28. minutě. Živanický útočník Čech poslal svitavskému gólmanovi ostrý pozdrav, ten jej však vyrazil na roh, po jehož zahrání se ve vápně nejlépe zorientoval Gorol a nemilosrdně zakončil - 0:1.  

Nabuzené Živanice po vedoucím gólu ještě více ožily a zatápěly domácí obraně, co to jen šlo, bohužel se slibný výsledek nepodařilo udržet ani do konce poločasu. Ve 45. minutě přizvedl domácí Jelínek centrovaný míč a namířil mezi živanické tyče. Mareček na něho nedosáhl, Moravec se ho snažil vykopnout, ale byl tísněn svitavským hráčem a v souboji se nakonec ocitli v bráně oba hráči i balon – vyrovnáno 1:1!

Druhý poločas patřil spíše Sokolu. Dařilo se rychle kombinovat a Živanice se dosstaly i do několika vyložených šancí. Nejvážnější z nich neproměnil Čech, který se dostal k míči po nedorozumění domácí obrany, ale nedokázal z úhlu balon uklidit do brány a trefil jen boční síť.

Zápas postupně přerostl ve velkou bitvu, domácí se snažili zvrátit utkání pro sebe, hosté se však dostávali do vážných šancí a boj rozhodně nevzdali. Akce se střídaly na obou stranách. Jednou z nich byl i únik rychlonohého Mergance, který šel sám na domácího gólmana, šanci na zvrat zápasu však nevyužil.

Domácí ještě nebezpečně zahrozili aktivním Ovadem, který si naskočil na centr zprava, ale zblízka trefil jen břevno.

Do konce utkání však již gól nepadl, ale to nic nemění na tom, že byl k vidění pohledný fotbal s řadou pěkných akcí a velkým počtem gólových šancí. Kdo tam byl, nelitoval.

„Byl to náročný zápas. Řekl bych, že to bylo vyrovnané s mírnou převahou na naší straně, škoda, že se nám nepodařilo přidat ještě jeden gól. Nakonec je ale remíza asi spravedlivá“, řekl po utkání živanický obránce Michal Ferčák.                                      

 

foto: Svitavský deník