Bojovné krajské derby v Ústí nad Orlicí musely rozhodnout až penalty!

12.11.2018 08:29

Jiskra Ústí nad Orlicí - TJ Sokol Živanice 0:0, pen. 6:7

ÚSTÍ: Krátký – Lněnička, Čech, Chleboun, Langer – Pazdera, Brabec, Souček, Smejkal (83. Krátký), Nikodem – Tichý.

ŽIVANICE: Volšík – Buriánek, Košťál, Staněk, Motyčka – Hundák, Ptáček (77. Živný), Herzán, Gorol (90. D. Pánek) – Ujec (66. Polák) – Petrus (66. Štěpánek).

ROZHODČÍ: Janoch - V. Paták, Kříž.  ŽK: 2:3. DIVÁCI: 425. 

V derby Pardubického kraje ve třetiligové soutěži vydolovaly Živanice bod za bezbrankovou remízu a druhý bonusový bod si připsaly za vyšší úspěšnost v penaltovém souboji, když rozhodující trefu proměnil Motyčka. Hrdinou zápasu byl živanický gólman Volšík, který svůj tým výrazně podržel.

Oba soupeři zápasí se střeleckou produktivitou, domácí na podzim vstřelili 18 gólů, hosté ze Živanic o jeden méně, horší jsou jen Jirny (11). V úvodu utkání trochu hořel na pravém beku Buriánek, když mu Nikodém několikrát lehce unikal a již ve 2. min. se po jeho úniku míč odrazil od tyče branky Volšíka, v 9. minutě se situace opakovala. Ve 12. minutě se ale nenápadnou střelou z dvaceti metrů prezentoval Herzán a míč nečekaně skončil na břevnu ústecké branky, střelecké pokusy Gorola a Hundáka mířily mimo branku Krátkého. Ve 24. min. vzniknul před Volšíkem nepříjemný závar, ale nebezpečí se podařilo zažehnat. V závěru první půle unikal pardubické obraně Tichý, ale v hodině dvanácté zachraňoval ústecké nebezpečí živanický Staněk a o minutu později střelu Smejkala skvělým zákrokem zmařil Volšík.

Po změně stran se hrálo převážně mezi vápny, živanický tým se snažil držet míč na svých kopačkách, ale sérii nepřesností se zpočátku dopouštěl především Hundák, čímž trpěla útočná fáze týmu. V 56. minutě se znovu svým výborným pohybem prezentoval Nikodém (v Ústí je na hostování z FK Pardubice), jehož dobře mířenou střelu parádně zmařil gólman Volšík. V 72. minutě se konečně zrodila finální fáze - to Herzán zacentroval míč před branku Krátkého a Štěpánek míč namířil těsně vedle ústecké branky. V 79. min. se do velké příležitosti dostal Smejkal, ale Volšík předvedl další výtečný zákrok. Deset minut před koncem byl v palebné pozici živanický Živný, ale bez efektu. Čtyři minuty před koncem byl faulován před vápnem Staněk, ale hra pokračovala dál a do šance se až před Volšíka dostal Tichý, Volšík míč vyrazil, ale přímo k Nikodémovi, ten se ve snaze trefit rychle odkrytou branku, ale naštěstí přestřelil.

Remíza byla na světě a ke slovu přišly penalty: I. Čech - nedal, Buriánek nedal, II. Tichý 1:0, Živný 1:1, III. Lněnička 2:1, D. Pánek 2:2, IV. Langer 3:2, Hundák 3:3, V. Souček 4:3, Herzán 4:4, V. Krátký 5:4, Košťál 5:5, VI. Nikodém 6:5, Štěpánek 6:6, VII. Pazdera přestřelil, Motyčka 6:7!!!.

Dva body z Ústí jsou cenné, podle slov živanického prezidenta Jiřího Nováka šuškanda o případném odvolání trenéra Olivy jsou smyšlené, živanický kouč má plnou důvěru.

Vladimír Chudý, trenér Ústí nad Orlicí: „V sobotu jsme odehráli spíše takové velmi taktické utkání s Živanicemi, kdy jsme se snažili dobře bránit a chodit do rychlých protiútoků, což se nám celkem dařilo. Vytvořili jsme si tři stoprocentní šance a ještě další dvě velmi dobré, ale bohužel jsme je nevyužili. Soupeře jsme téměř k ničemu nepustili, ale když nedáte gól, bohužel nemůžete utkání vyhrát. Penaltový rozstřel lépe zvládli hosté.“

Roman Oliva, trenér Živanic: „Věděli jsme, že domácí mají problémy s kádrem, a tak jsme trochu pošilhávali po třech bodech. Nicméně i za dva jsme velice rádi. Jednalo se o vyrovnané utkání. My jsme byli více na balonu, ovšem soupeř hrál velmi organizovaně směrem dozadu. Výborně bránil a měl rychlý přechod do útoku. Bylo to těžké a z obou stran vybojované utkání.“