Bývalý předseda Živanic Petr Špaček je znechucen z fotbalové vrchnosti. Civilní soud ale zatím nechává spát, napsal Týdeník Pernštejn!

17.06.2019 20:04

PARDUBICE - Nedávná tisková konference týmu třetí nejvyšší fotbalové soutěže TJ Sokol Živanice byla nejen o uplynulé sezoně, ale rovněž o křivdě, kterou ambiciózní třetiligový nováček cítí kvůli vyloučení svého předsedy z FAČRu. Petr Špaček se musel ze svazu poroučet poté, co veřejně zkritizoval poměry v českém fotbale. „Byl jsem vyloučený, protože jsem se odvážil kritizovat poměry, které panují. Jediný, s kým zatočili, jsem byl já. Jinak se nikdo nevěnoval věcem, na které jsme upozorňovali,“ uvedl Špaček, jemuž bylo odůvodnění jeho vyhazovu písemně sděleno v jedenácti bodech na třech stranách... Špaček pak na tiskové konferenci zveřejnil i nezákonnou podmínku, kterou po něm vedení svazu požadovalo. „Vyloučili mě mimo jiné i proto, že jsem odmítl podepsat klauzuli, že už nikdy nebudu mluvit s médii. To je dost absurdní. Po tom všem mi navíc řekli, že znevažuji dobré jméno fotbalu. Vím, že tato jejich podmínka je nezákonná a my jsme po konzultaci s naší právničkou uvažovali, že celou věc předáme civilnímu soudu. Zatím jsme k tomu ale nepřistoupili, byly by to další hodiny času, které bych do toho musel věnovat na úkor klubu či rodiny,“ uvedl někdejší předseda živanického klubu, který nyní tuto funkci vykonává jen čestně, s tím, že žádný opravný prostředek FAČR nemá, a tak jedinou možností, jak se očistit, popřípadě zvrátit zmíněná rozhodnutí, je zažalovat fotbalový svaz u soudu. „Celý fotbalový svaz by měl být servisem pro nižší soutěže, ale je to přesně naopak. Měli by pomáhat, ale spíš škodí...,“ nebere si servítky Špaček. Sám pak také upozorňuje na to, jaké levoty ve fotbale panují. „Když jsme měli hrát v Zápech, jeden bývalý delegát, jehož jméno pochopitelně znám, obvolával před utkáním některé naše hráče, aby prohráli. A sliboval odměnu. Když s tím ale kamkoliv půjdu, všichni po mně budou chtít jen hmatatelné důkazy. A ty nemám. Takže by to vždy skončilo jen tvrzením proti tvrzení. Že ale je na mých slovech, i na těch, která jsem napsal do toho zmíněného otevřeného dopisu, něco pravdy, to dokazuje i nedávná baráž o první ligu. Jihlava by mohla vyprávět... A dopadlo to jak? Opět absurdně! Vedení chyby shledalo a potvrdilo a rozhodčí, kteří utkání Jihlavy s Karvinou vedli, byli suspendováni o dvě soutěže níž. A to je jako trest? Sudí, kteří dělají tak strašné chyby, je pak mohou jít zcela legálně dělat do třetí nejvyšší soutěže? Tomu fakt nerozumím. Možná by měli být přeřazeni někam do přípravky, aby se vůbec naučili pískat. Kdo tedy byl nakonec potrestán. Rozhodčí nebo všechny týmy ČFL, kde teď tito arbitři budou působit,“ mluvil k věci rozhořčený Petr Špaček.

I přes veškeré házení klacků pod nohy však Živanice vstoupí do ČFL i v nadcházející sezoně. „Definitivně jsme se o našem dalším působení ve třetí nejvyšší soutěži rozhodli teprve nedávno. Nyní tedy připravujeme a zajišťujeme nadcházející sezonu. Příchody a odchody však ale zatím aktuální nejsou. Ty oznámíme až na následující tiskové konferenci,“ pokračoval dále Špaček s tím, že definitivní rozhodnutí o dalším působení v ČFL padlo poté, co viděl u samotných hráčů jejich chuť v započaté práci pokračovat.

Uplynulou sezonu pak zhodnotil i trenér Roman Oliva: „Na rovinu musím říct, že teprve, až když rozhodčí začali pískat, jak měli, tak jsme začali sbírat body - což bylo spíše až v jarní části. Podzim nebyl nic moc, museli jsme si zvyknout na vyšší rychlost, agresivitu i ostatní věci okolo. Sezonu po první sezoně v ČFL tak hodnotím docela pozitivně, přestože celou soutěž trochu ovlivnilo to, že odstoupily Jirny a nikdo pak už neměl potřebu dělat cokoliv pro záchranu,“ zhodnotil premiérový ročník Živanic ve třetí nejvyšší fotbalové soutěži Roman Oliva.

Na tiskovou konferenci živanického klubu byl oficiálně pozván i předseda Fotbalové asociace České republiky Martin Malík. Na toto pozvání však ze strany FAČRu přišla zamítavá odpověď a šéf českého fotbalu tudíž nedorazil...

...vyšlo v pondělí 17. 6. 2019 v Týdeníku Pernštejn