Derby v Ústí rozhodla produktivita!

23.09.2019 19:28

Jiskra Ústí nad Orlicí – TJ Sokol Živanice 1:3 (1:2)

ÚSTÍ: Jeřábek – Skalický, J. Chleboun, Falta, Langer – Grepl (60. Vaňous), Souček, Nágl, Špatenka, Habrman (82. Krátký) – Mayer (70. Pazdera).

ŽIVANICE: Frydrych – Buriánek, Staněk, Herzán, Polák – Vyšehrad, D. Pánek (90. Hundák), F. Pánek, Nikodem – Štěpánek (73. Gašpar), Gorol (86. Chocholatý).

BRANKY: 37. Mayer – 20. D. Pánek, 35. Štěpánek, 92. Gašpar. ROZHODČÍ: Vít. ŽK: 2:2. DIVÁCI: 450.

Ústí v rámci třech dosavadních domácích utkání na své půdě bralo vždy plný bodový zisk, a tak bylo divácky velmi oblíbené regionální derby pro Sokol velkou výzvou. Hned v úvodu zápasu pozdravil hostujícího gólmana Frydrycha střelou z úhlu exživanický Mayer. Domácí pak opakovaně hrozili z rohových kopů, ale vážněji živanickou branku neohrozili. Hosté čekali na svou chvíli a ta přišla ve 20. minutě, kdy se zhruba na půlce chytře zmocnili míče. Štěpánek následně nalevo spurtoval k brance domácích a ještě stačil oslovit přesným centrem D. Pánka, který z malého vápna neměl problém skórovat – 0:1. Zhruba deset minut na to zahrozil prudkou střelou Štěpánek, jeho povedený pokus, ale gólman Jeřábek kryl. Jak se ukázalo, Štěpánek se jen rozcvičoval na akci, která přišla o několik minut později. Útok rozpracoval Nikodém, který pohledně našel dobře postaveného Štěpánka a ten zhruba z deseti metrů vyslal přesnou pumelici k tyči – 0:2. Zdálo se, že je o osudu utkání rozhodnuto, avšak domácí vrátil do hry Mayer, který ve 37. minutě zužitkoval v prostoru těsně před brankou Náglovu přihrávku – 1:2.

Po změně stran byla cítit a především vidět vůle domácích po vyrovnávací brance. Byli aktivnější a hrálo se spíše na půlce hostí. Hosté však nic nevzdávali. Zhruba v 57. minutě nebezpečně hlavičkoval domácí hráč, ale mezi tři tyče jen těsně nezamířil. Na tento pokus pohotově odpovídá Štěpánek, který opět vyzkoušel pozornost gólmana Jeřábka. Domácí pak ještě zaznamenali několik více či méně nebezpečných šancí. Nejblíže vyrovnání byl asi Nágl, který zhruba v 70. minutě hlavičkoval těsně vedle branky hostí. Co naplat. Nedáš, dostaneš! V nastaveném čase se k míči dostal čerstvý Gašpar, který zakončoval po individuální akci a stanovil tím i celkový výsledek utkání – 1:3.                                           

Sečteno podtrženo, v Ústí byl sehrán vyrovnaný duel, na jehož závěru se radoval Sokol, který dokázal své šance proměnit. Domácí podali dobrý výkon, ale jedna branka na vítězství nestačila.                                                                 (JŠ)

Vladimír Chudý, trenér Ústí: „Bohužel jsme nezvládli první půli a zejména naše standardky, po nichž soupeř chodil do brejků. Dva z nich skvěle proměnil. Nám se podařilo do poločasu snížit, což dávalo šanci na zvrat. Ve druhé půli nám chyběla větší kvalita v útočné fázi a šancí moc nebylo. V závěru soupeř využil brejku a zvýšil na 3:1. Z našeho pohledu nepodařený duel. Soupeř prokázal kvalitu.“

Roman Oliva, trenér Živanic: „Odehráli jsme vynikající první půli. Dvakrát jsme soupeře vytrestali a po pěkných akcích jsme vedli 2:0. Jedinou kaňkou na našem výkonu bylo to, že jsme tři minuty po druhém gólu inkasovali. Po změně stran byli domácí více na balonu, snažili se nás zatlačit. My jsme operovali poměrně hluboko na své půlce. Všem pokusům jsme odolali a v závěru jsme vsítili pojišťovací gól. Výhry si hodně ceníme, neboť vozit body z Ústí není jednoduché.“