"Návrat do divize je v našich rukou," říká Michal Ferčák

06.12.2010 09:38

Osmadvaecetiletý slovenský obránce Michal Ferčák hájí barvy Sokola Živanice už více jak tři roky, patří k oporám týmu, je známý svou výbušností a patří také k vyhlášeným srdcařům, kteří se nikdy nesmíří s jakoukoli bodovou ztrátou. Níže nabízíme s Michalem rozhovor o uplynulé části krajského přeboru.

Jak hodnotíš podzimní část přeboru?

Podzimní část přeboru hodnotím pozitivně, myslím, že jsme splnili očekávání trenéra i celého vedení. Určitě můžu říct, že se nám podařilo odehrát řadu fotbalově kvalitních utkání a při pohledu na tabulku přeboru nelze mluvit o ničem jiném než o spokojenosti. 

Živanice odehrály prvních devět kol na hřištích soupeře či ve stolankém exilu, přesto nastřílely velké množství branek a poctivě sbíraly body, jak je to možné?

Nám ten stolanský exil příliš nevadil, místní k nám byli velmi vstřícní a i prostředí  a zázemí bylo myslím na solidní úrovni, vedle toho nás jezdilo ze Živanic podporovat spousta lidí  a navíc jsme měli soupeře z kategorie těch „hratelnějších“. 

Patříš k dlouholetým oporám živanického kádru, je pro tebe tato sezóna něčím vyjímečná?

Vyjímečná?  Ani bych neřekl. Kluci zůstali prakticky všichni, co byli v divizi, takže je jenom škoda, že se ta divize nezachránila a hrajeme krajský přebor, ze kterého jasně kvalitativně vyčníváme a jen vyjímečně narazíme na kvalitního soupeře.  

V posledním utkání s Holicemi jsi střídal už v poločase díky zranění, závěr podzimu byl asi náročný?

Tak trošku náročný byl, ale zase bych to nepřeháněl. Ty tři poslední zápasy, kdy se hrálo sobota-čtvrtek-sobota byly náročnější, ale to musíme zvládat. 

Kdybys měl vybrat dva zápasy podzimní části pro tebe osobně nejlepší a nejhorší?

Tak k nejlepším zápasům bych zařadil hned dva -  s Českou Třebovou a s FK Pardubice a k těm nejhorším - zápasy v Hlinsku a v Dobříkově, kde se nám moc herně nedařilo a přišli jsme o body s relativně slabými mančafty. 

Při pohled na tabulku krajského přeboru je jasné, že Živanice jasně výrazně převyšují valnou většinu zbylých celků soutěže, přesto jsme zaznamenali dvě remízy s celky, kterým se zatím sezóna vůbec nedaří, s Dobříkovem a Hlinskem, jak si to vysvětluješ?

Tak je to o tom, co jsem naťukl v minulé odpovědi, určitě nemůžu říct, že bychom tam odehráli dobré zápasy, herně se nám opravdu moc nedařilo v Hlinsku 1:1 a v Dobříkově bez gólu, takže bez řádného brankového přídělu to samozřejmě ani nejde. Na Živanice se chtějí vytáhnout všechna mužstva, ať hrajeme doma, nebo venku a někdy se jim to samozřejmě povede. 

Jak je možné, že obránce Michal Ferčák patří k nejlepším střelcům Živanic (s pěti góly na čtvrtém místě)?

Já to takhle rozhodně nevnímám, fotbal hraje 11 lidí a jsem rád, že se nám daří jako mužstvu a doufám, že to takhle bude pokračovat. Kdo dá góla není rozhodující, je rozhodující vítězit a vrátit Živanice zpět do divize, kam bezesporu patří.  

Při pohledu na špičku krajské tabulky je jasné, že postupovou konkurencí nám bude pravděpodobně jen pardubické béčko, které zaostává za Sokolem o pouhé čtyři body, očekáváš tuhý boj o návrat do divize, nebo panuje v kabině klid?

Očekávám, že Pardubice budou bojovat do posledního kola, ale všechno záleží jenom na nás, návrat do divize je v našich rukou, takže v kabině je klid (smích).                                                                                    (JŠ)