Poprask v Živanicích - vstup nováčka do třetí nejvyšší fotbalové soutěže

06.08.2018 08:53

ŽIVANICE Dvaadvacetičlenný kádr fotbalistů TJ Sokol Živanice je pod vedením trenérů Romana Olivy a Jaroslava Kratochvíla připraven na reprezentaci této obce a všech jejích obyvatel ve Fortuna České fotbalové lize. Historický postup se uskutečnil v roce 60. výročí fotbalu v Živanicích. Co nováčka ve třetí lize (Fortuna ČFL) čeká? Především sedmnáct soupeřů a mezi nimi i řada favorizovaných celků (Vltavín, Zápy, Olympia Radotín, Domažlice, Jirny). Z Pardubického kraje to bude další zástupce regionu - TJ Jiskra Ústí nad Orlicí, z Královéhradeckého kraje to pak bude tradiční účastník České fotbalové ligy SK Převýšov.

Umělé osvětlení u ledu?

Vedení živanického fotbalu chtělo hrát svoje zápasy v pátek večer při umělém osvětlení, ale z fotbalového svazu přišla rozporuplná odpověď. „Sdělili nám, že k realizaci výstavby umělého osvětlení potřebujeme souhlas všech oddílů ČFL. Vzhledem k tomu, že v losu soutěže se hraje třikrát ve středu, zdá se tento požadavek nepochopitelný, pro nás to je velké zklamání, myslím, že tímto přicházíme o 300 - 400 diváků,“ sděluje Jiří Novák - prezident živanického klubu. Hracími dny domácích zápasů tak zůstávají soboty v úředním začátku. Předseda TJ Sokol Živanice Petr Špaček představil partnery živanického fotbalu, na oranžových dresech bude nadále zářit značka CSG Czechoslovak Group a JiNo, partnerů živanického fotbalu je však víc… Rovněž předložil dokumentaci o výstavbě umělého osvětlení, které po reakci svazu je na bodu mrazu.

Nováček ve vyšší kategorii

Trenér Roman Oliva před sezonou uvedl: „Naším úkolem bude aklimatizovat se ve vyšší soutěži, čekají nás kvalitativně lepší soupeři.  Přípravu našeho týmu hodnotím kladně, máme širší kádr. Při náročném losu bude důležité zvládnout vstup do soutěže. Za favority soutěže vidím Zápy, Vltavín, Domažlice… Máme doplněný kádr, oporou by měl být zkušený stopér Košťál, který měl problémy s achilovkou, ale již trénuje naplno. S Petrusem počítám spíše do obranných pozic, máme tři gólmany, uvidíme, kdo z nich se postaví mezi tyče v úvodním zápasu. Z nových hráčů sázíme na ty, kteří jsou z blízkého prostředí. Živný pochází z nedalekých Řečan, Štěpánek prošel Horním Jelením a oba působili v divizním Vysokém Mýtu. Do kádru se vrací Janecký, který působil v Kolíně, ale jaro dost promarodil. Věřím, že se brzy dostane do formy a dožene tréninkový výpadek. Z nových hráčů máme v kádru Jiřího Gašpara, jehož čas během sezony určitě přijde, musí na sobě pracovat a být trpělivý.“

Živanický kádr s ambicemi

Kapitán týmu Ondřej Herzán je optimistou: „Pocity z přípravného období Zám pozitivní, máme řadu hráčů, kteří jsou hladoví po úspěchu, tým je omlazen a pokud každý zápas mančaft dokáže naplno odpracovat, myslím, že se nemáme čeho bát…“ uvedl Ondra Herzán, který po minulé sezoně zvažoval, zda není čas ukončit s historickým postupem svoji fotbalovou kariéru, ale rozhodl se pokračovat. „Ondra je profesionál, myslím, že by se neztratil ani ve druhé lize,“ doplnil prezident klubu Jiří Novák. Trenérem gólmanů je Štěpán Poříz, klubovým lékařem Jan Vanáč, maséry jsou Lenka Duchoňová a Marián Císař, kustodem Pavel Šurkala, hlavním pořadatelem je Ivo Hrabčák a vedoucím mužstva a zároveň klubovým sekretářem Richard Polák.

vyšlo 6. 8. 2018 v Týdeníku Pernštejn