Sokol vybojoval vítězství s Chlumcem, i přes naprosto hanebně a tendenčně řízené utkání!

15.09.2019 12:47

TJ Sokol Živanice - FK Chlumec nad Cidlinou 1:0 (1:0)

ŽIVANICE: Frydrych – Buriánek, Herzán, Motyčka, Polák – Vyšehrad, Langr, D. Pánek (87. F. Pánek), Nikodém (92. Gašpar) – Štěpánek (64. Gorol), Petrus (84. Staněk).

BRANKY: 37. Petrus. ROZHODČÍ: Zadinová – Radina, Vokoun. ŽK: 7:2. ČK: 26. Langr. DIVÁCI: 210.

Další regionální derby absolvoval Sokol v rámci 6. kola soutěže, když doma přivítal Chlumec. Pro úplnost dodejme, že páteř tohoto týmu tvoří bývalí hráči SK Převýšov, který loni právě do Chlumce převedl třetiligovou licenci.  

Bohužel, od úvodních minut bylo zjevné, že hlavními aktéry utkání nebudou dvě fotbalové jedenáctky a jejich výkon, ale především exhibice sudí Zadinové a jejích kolegů, kteří zápas řídili naprosto "kuriózním" způsobem. Necelou půlhodinku karetního mariáše odnesl Sokol šesti žlutými a jednou červenou kartou (do poločasu přibyla domácím ještě jedna žlutá karta). Žlutá karta se nevyhnula ani trenéru Olivovi. Právě červenou kartu, po dvou kartách žlutých, viděl ve 26. minutě Langr, který se tak poroučel do sprch. Díky způsobu řízení utkání prakticky nebyl k vidění fotbal. Hra byla „rozkouskovaná“ a často přerušovaná nesmyslnými zásahy sudích. Sokol se však nevzdal snah o zakládání útočných akcí, což přineslo své ovoce. Ve 37. minutě rozehrával z půlicí čáry Herzán, který přesným centrem našel nalevo hrajícího Štěpánka, ten zatáhl míč několik metrů podél velkého vápna a pasem oslovil nabíhajícího Petruse, který křížnou střelou k tyči propálil hostující obránce i gólmana Dundu – 1:0. V tu chvíli byli příznivci i hráči Sokola v euforii!

Sokol vlétl do druhého poločasu ve velkém stylu. Už ve 47. minutě mohl zvýšit Petrus, ale jeho nebezpečný pokus skončil vedle tyče. Na druhé straně zahrozili i hosté, ale Buriánek jejich šanci zlikvidoval pohotovým odkopem. O čtyři minutky později pálil znovu Petrus, jeho prudká střela mířila tentokrát mezi tři tyče, ale gólman Dunda se blýskl skvělým zákrokem. Z následného rohu zaznamenal pokus kapitán Herzán, ale jeho hlavička mířila mimo konstrukci. Během druhé půle se toho mnoho zajímavého, mimo plodného úvodu, neudálo. O „nefotbalovou“ podívanou se i nadále starali rozhodčí v čele s Olgou Zadinovou. Fotbal se tak opět nehrál díky velmi „rozkouskované“ hře. Nutno poznamenat, že intenzita nekorektního zasahování do hry se oproti první půli snížila. To však platilo jen do 79. minuty, kdy Zadinová dopřála hostům penaltu za údajnou ruku Motyčky. Gólman Frydrych však nastolil fotbalovou spravedlnost, když Bastinův pokus zkušeně vyrazil!

Sečteno podtrženo. Sokol bral zasloužené tři body, když podal týmový výkon, okořeněný dávkou poctivé bojovnosti a nasazení. Při vší úctě k hostům, ti šanci hodinové přesilovky a přízni sudích nevyužili a domácí branku vážněji ohrozili jen jednou. Sokol vydřel a vybojoval vítězství, i přes naprosto hanebně a tendenčně řízené utkání. Velký potlesk patří všem hráčům v oranžových dresech! Příští týden, v sobotu 21. 9. 2019, čeká Sokol další regionální derby, a sice již tradiční zápas s naším dlouholetým soutěžním souputníkem, Jiskrou Ústí nad Orlicí!                                                                                                        (JŠ)