Z celého srdce Vámi pohrdám, uvedl Petr Špaček v reakci na Malíkova slova o lži a podvodu!

29.10.2020 17:03

Minulý týden jsme na našich stránkách zveřejnili otevřený dopis našeho čestného předsedy Petra Špačka, který byl adresován Martinu Malíkovi, předsedovi FAČR. Petr Špaček v něm reaguje na vystoupení předsedy FAČR krátce po zatčení Romana Berbra a dalších fotbalových činovníků v souvislosti s rozsáhlou korupční kauzou. „Chybí Vám naprostá sebereflexe. Čekal jsem, že se omluvíte všem čestným lidem ve fotbale, za politováníhodné události, hráčům za úmyslná zranění, která pod podhledem rozhodčích a delegátů utrpěli, za zkažené víkendy po zkažených zápasech, majitelům klubů za marně vynaložené prostředky a v neposlední řadě i divákům,“ uvedl například Petr Špaček v dopise. Jeho celé znění naleznete zde.

Reakce na tento dopis na sebe nenechala dlouho čekat, když předseda Malík pro TV Seznam obvinil Petra Špačka ze lži a z podvodu. Celý záznam naleznete zde.  V reakci na tato silná slova Martina Malíka uveřejňujeme reakci Petra Špačka.

Pane Malíku,

       Vaším vyjádřením jste, myslím, pouze poukázal na Vaši neschopnost řídit FAČR a naprostou nevůli cokoli změnit.

     Není důležité, že jsme se nejméně jedenkrát setkali, avšak bez možnosti zápisu z jednání, neboť dle Vašich slov, jsme si pouze celou záležitost měli vyjasnit. Mnohem závažnější je, co se dělo dále. Vy jste nevěděl o půlročním řízení se mnou, jen proto, že jsem si dovolil upozornit na praktiky ve fotbale pod Vaším řízením? Vy jste byl a stále ještě jste předseda! Víte o tom, že pod třístránkovým rozhodnutím o tom, že poškozuji dobré jméno FAČR, proto musím být příkladně potrestán, tím pádem vyloučen, jste právě Vy (společně s Berbrem) podepsán vlastní rukou? Vy nevíte, že jsem upozorňoval na praktiky, které se nyní potvrdily? Kde je nyní Vaše „dobré jméno FAČR“? A jen pro pořádek, už nikdy bych se s Vámi setkat nechtěl!

     Co se týče pokut i zde je všechno jinak. Pokuty za mládež jsme dostali, přestože jsme měli přípravku vlastní a další tři mužstva jako souklubí, což herní propozice Vámi vydané pro danou sezonu umožňovaly. Toto jsme měli doložené potvrzením nižšími orgány FAČR, to znamená OFS, KFS, pod kterými naše mládežnická mužstva soutěže hrála. Přestože jsme Vám na ústředí vše doložili, reakce byla taková, že vlastní nařízení neuznáváte a pokuty nám udělěné byly vymáhány téměř vyděračským způsobem, např. hrozbou odebírání bodů, případně vyloučením ze soutěží. Po zaplacení těchto pokut jsme se obrátili na právní kancelář, která nás měla zastupovat při podání dovolání na řídící evropské fotbalové orgány. Vše nakonec bylo přerušno nástupem pandemie.

      To jenom pro pořádek a uvedení na správnou míru. Jde ale o další pokuty, např.: za červné a žluté karty, neoprávněně udělené ve zmanipulovaných, a tím i neregulérních zápasech. Jak budete řešit toto neoprávněné pokutování (jenom pro úplnost – pokuty v řádech desetitisíců). Jak budete řešit regulétnost soutěží?

     Ve Vašem vyjádření chybí zásadní věc: zahájil jste správní, nebo jakékoli jiné řízení s lidmi, kteří se podíleli na dehonestaci českého fotbalu, vůči veřejnosti, sponzorům i mezinárodnímu vnímání, a to na nejvyšší – Vámi řízené úrovni, ale i na úrovni některých krajů a okresů? Zatím jsem si nevšiml!

      Pane Malíku, chci Vám sdělit, že Vámi z celého srdce pohrdám! A naopak velmi si vážím a děkuji tímto všem internacionálům, funkcionářům, bývalým i současným hráčům, trenérům, rozhodčím, ale i příznivcům fotbalu, kteří mi na základě Vašeho výstupu vyjadřují podporu a to na veřejných sociálních sítích i soukromě. Děkuji všem novinářům a sdělovacím prostředkům, kteří se podílejí na očistě našeho fotbalu.

 

S úctou všem fotbalovým srdcařům

Petr Špaček

V Pardubicích 29. 10. 2020