Živanice sbíraly v Turecku zkušenosti. Do třetice s ambiciózními Kazachy!

25.02.2018 09:43

FK Kyzl – Zhar Petropavlovsk - TJ Sokol Živanice 5:1 (2:1)

ŽIVANICE: (1. Poločas) Vašíček - Buriánek, Zdeňka, Ferčák, Novotný - Herzán - Kakrda, Gorol,  Polák - Hundák , Petrus.

(2. poločas) Vašíček - Trupl (65. Zdeňka), Motyčka, Ferčák, Staněk - Herzán - D. Pánek, Gorol, Polák (65. Kakrda) - Petrus (65. Bukač), Ujec.

BRANKY: 14. Šota 1:0, 22. Ferčák 1:1, 28. Mandy 2:1, 47. Stupič 3:1, 73. Savčenko 4:1, 86. Stupič 5:1.

ANTALYA (Turecko) - Ve třetím přípravném duelu živanických fotbalistů u Středozemního moře prohráli oranžoví s FK Kyzyl - Zhar 1:5, když ale sehráli s nováčkem nejvyšší soutěže vcelku dobrý první poločas, ale ve druhé polovině utkání měli zřetelně navrch Kazaši, jejichž kádr oplývá řadou zahraničních akvizic.

Na podmáčen trávníku se Živanice dostávaly do kombinace výrazněji než v předchozích zápasech, ale soupeř byl velice důrazný a kombinačně zdatný a v osobních soubojích patřičně agresívní. Ujal se vedení gólem v 10. minutě, kdy skóroval Gruzínec Šula, ale živanický tým ve 22. minutě po centru Hundáka skóre srovnal, když zblízka  Ferčák Živaničtí bojovali jako lvi, ale ve 28. minutě po centru hlavou se prosadil Nigerijec Mandy (201 cm) a favorit znovu vedl. O chvíli později se pokusil o lob T. Kakrda, ale branku přestřelil. Ve 34. minutě se Živaničtí prezentovali pěknou akcí, do vápna zacentroval míč Polák a Kakrda jej usměrnil do náručí kazašského gólmana. Pět minut před přestávkou nastřelil Stupič tyč Vašíčkovy branky, ale po trestném kopu Gorola se vyznamenal bravůrním zákrokem gólman Zarikov, který dobře umístěný míč vytlačil na tyč…

Hra živanického týmu proti silnému soupeři měla progresívní parametry, ale ve 47. minutě centrovaný míč usměrnil Štupič (Bosna a Hercegovina) do živanické sítě a stav byl 3:1 a to ještě na brankové čáře hasil požár Ferčák. V 73. minutě ale Savčenko zvýšil na 4:1 a Živaničtí usilovali další gólovou trefu. Velkou příležitost měl v 77. minutě Bukač, který unikl kazašské obraně, ale trefil jen tyč. Když pak Gorol nevyužil trestný kop, brankový účet zápasu uzavřel svým třetím gólem v zápase opět střelecky disponovaný Stupič.

pro Týdeník Pernštejn J. Mach