Živanický fotbal přezimuje na špici, ale na jarní odvety se musí dobře připravit, napsal Týdeník Pernštejn!

19.12.2017 13:06

ŽIVANICE - Do sezony 2017/2018 vstoupili fotbalisté TJ Sokol Živanice s touhou zaútočit na postup do třetí nejvyšší soutěže - ČFL. Podzimní výsledky dopadly pro živanický fotbal dobře, jen v tom poslední domácím zápase se Mšenem (0:1) vyšly bodově naprázdno. Za podzimní sezonou se ohlížíme s trenérem Petrem Doležalem.

Cíl živanického fotbalu pro tuto sezonu zněl: pokusit se o postup do ČFL. Podzimní bilance týmu tento cíl nasměrovala dobře - vedoucí příčka a solidní náskok na špici tabulky. V čem byla největší devíza živanického týmu?

Náskok devíti bodů na špici divizní tabulky po podzimu vnímáme jako neskutečný sen. Kdyby nám to někdo řekl před sezonou, brali bychom to jako bláznovství. Naši devízou byly především kvalitnější druhé poločasy a závěry utkání. Velkou rezervou nám ale zůstávají vstupy do utkání a první poločasy.

Který účastník divize vás nejvíce překvapil, kdo zůstal za očekáváním?

Zklamáním pro mě byl Letohrad, u nás působil odevzdaným dojmem a zaslouženě prohrál 0:3. Překvapením pro mě byly výsledky celku Mšeno/Jablonec, svoje kvality předvedla i Chrastava se svým lídrem Jiřím Štajnerem.

Očekávalo se, že horní polovina tabulka bude vyrovnaná. Živanice ale v tabulce odskočily a jen v jediném utkání nebodovaly.

Úspěch je dílem vyrovnaného kádru a také jsme disponovali poměrně silnou lavičkou. Díky tomu jsme přežili zranění Poláka, Petruse i Buriánka.

Živanice šly do sezony s mladými gólmany Ptáčkem a Vašíčkem… Nebyl to velký risk?

Ptáček je solidní gólman a s Vašíčkem tvořili vyrovnanou dvojici. V zázemí klubu máme ještě zkušeného Volšíka, který po zranění se postupně zapojoval do přípravy, ale jeho start jsme nemuseli uspěchat.

Který zápas považujete za nejúspěšnější, který duel byl naopak nejtěžší?

Nejpovedenější zápas jsme sehráli ve Zbuzanech (výhra 2:0), ač tento soupeř budil velký respekt. Zápas jsme však zvládli nad očekávání. Nejtěžší utkání jsme sehráli v Čáslavi a doma s Dvorem Králové (výhry 1:0).

Jak jste byl spokojen s obrannou čtveřicí, v čem byl pokles formy jinak velmi důrazného obránce Motyčky?

V obranné řadě jsme zaznamenali určité rezervy, na kterých budeme pracovat. Motyčka se potýkal se zraněním, prošel si nemocí, což jeho výkonnost poznamenalo. Jeho důraz ve hře se na jaře určitě vrátí. Novým hráčem v obraně byl zkušený Zdeňka, v závěru podzimu jsme museli nahradit vypadnutí Buriánka z postu pravého obránce. Do hry se dostal i Novák, který ale nebyl zcela fit. Pro kvalitní defenzívu je výkon obranné řady hodně důležitý.

 Podařilo se adaptovat v týmu dvojčata Davida a Filipa Pánkových z FK Pardubice, jaké jsou jejich přednosti a naopak slabiny?

Oba zapadli do našeho hráčského kádru dobře, Filip prokázal schopnost jeho zařazení na více postů spíše defenzívního charakteru, David patří spíše do útoku. Oba jsou výraznými rychlostními typy, potřebují získávat zkušenosti a hráčský kádr se musí učit, jak jejich rychlost využívat ve prospěch celého týmu. Podle mého pozorování mají v sobě předpoklady výkonnostního růstu. Začátek sezony nestihl pro delší zranění Polák, v minulých sezonách spolehlivý typ s velkou užitečností pro tým. Do sestavy se vrátil, ale stín předchozího zranění byl na něm znát. Lukáš se vrátil do sestavy dřív, než jsme počítali, ale tréninková pauza na něm byla znát. Nakonec zaskočil na postu dlouhodobě zraněného Buriánka, ale my ho potřebujeme jako ofenzívního záložníka, kde v živanické sestavě v minulosti s úspěchem působil. Doufám, že přes zimu se dobře připraví a mužstvu výrazně pomůže v boji o postup.

Výbornou formu prokazoval v řadě podzimních zápasech Tomáš Kakrda. V čem vidíte jeho největší devízu?

Tomáš je bojovný typ s patřičným fyzickým fondem, silný v práci s míčem. Navíc s úspěchem hraje na kraji zálohy, ale své si odehraje i v útoku. K jeho devízám patří bojovnost, dokáže se dostávat do šancí… I na jaře by měl být naší oporou.

Od trojice hráčů ze středové řady - Herzán, Gorol a Hundák se očekává, že by měli být mozkem zálohy. Bylo tomu tak ve většině zápasů?

Každý z nich má jiné přednosti, Hundák v práci s balónem, Gorol má sílu ve standardních situacích, je obávaným střelcem ze středních a delších vzdáleností. Herzán je pravou osobností mužstva, umí přejít hráče jeden na jednoho, odvádí hodně černé práce především v defenzívě, kterou možná divák ani neocení.

Na podzim nebyl zcela fit David Petrus, který třetí třetinu podzimu pro bolestivé zranění promarodil. Vrátí se na jaře do sestavy?

David se podrobil náročné operaci kolene, v jeho návrat pro jaro věřím, ale uvidíme, jak se bude vše vyvíjet. David je pro nás důležitým hráčem, je příkladem bojovnosti a nasazením do hry, navíc se dokáže prosazovat v koncovce...

Důležité góly v koncovce zaznamenal Radek Bukač, který na svoje minuty ale musel trpělivě čekat. Nakonec se ukázal být opravdovým žolíkem pro tým.

Zpočátku věřil ve výraznější zapojení do hry, ale osvědčil se nám. Přišel do hry, když soupeř byl již unavený, a dokázal nejeden zápas rozhodnout a to mě těší.

V první polovině sezony se tak trochu hledal útočník Milan Ujec. Ve třetí třetině podzimu ale pookřál a častěji se zapisoval do tabulky střelců. 

Ano postupem času se začal prosazovat, věřím že v zimní pří- pravě se dokonale připraví a bude naší střeleckou oporou. Jeho góly budeme potřebovat.

Jaro bude asi hodně dramatické. Boje o postup se nepochybně zúčastní nejméně čtyři týmy. Co živanický tým potřebuje, aby na jaře zaútočil na postup do třetí ligy?

Na jaře potřebujeme do týmu vložit schopnost hrát s plnou koncentrací celých devadesát minut, snažit se aktivní hrou vnutit soupeři svoji hru. Základem úspěchu bude i kvalitní zimní příprava, potřebujeme disponovat vyšší kondiční připraveností. Doufám, že se nám budou vyhýbat zranění. V konečném účtování chceme mít v tabulce nejvíce bodů. Podzim nám vyšel, ale jaro bude nejspíše těžší. Na to se musíme připravit.

vyšlo v Týdeníku Pernštejn 11. 12. 2017