1. kolo Divize C: Ústí nad Orlicí – TJ Sokol Živanice 2:0 (0:0)

10.08.2013 23:56

TJ Jiskra Ústí nad Orlicí – TJ Sokol Živanice 2:0 (0:0)

ŽIVANICE: Vízek – Hanč (78. Baudyš), Novotný, Kabeláč, Buriánek – Mocanu (60. Gorol), Janč, Krolop, Vrážel (65. Hofman) – Krejčík, Klátil. BRANKY: 51. Grepl, 87. Hudec (z pen.). ROZHODČÍ: Vít – Šob, Ježek. ŽK: 1:6. ČK: 83. Kabeláč.

Živanicím se vstup do sezóny nevydařil dle představ, minimálně však první poločas nechával příznivce Sokola klidnými, neboť sliboval minimálně bod, tak by se dalo utkání shrnout jednou větou. Sokol vstoupil do utkání aktivněji a po většinu první půle diktoval tempo hry, domácí spoléhali na rychlý přechod do útoku a zaznamenali ojedinělé náznaky šanci. Za Živanice se prezentoval už ve 12. minutě Krolop, který po rohu pálil těsně vedle tři tyče. Standardní akci kapitána hostí Buriánka v 16. minutě bravurně likvidoval ústecký Jarda David, který působil v minulosti v Atlanticu a který zkušeně řídil domácí obranu. Byl to právě David, který nebezpečně hlavičkoval ve 32. minutě, ale Vízek byl na místě. Mohlo platit okřídlené „nedáš, dostaneš,“ neboť hned z následného protiútoku mohl jít Sokol do vedení, když se Klátil dostal za domácí obranu i gólmana, ale jakoby se zalekl a netrefil prázdnou bránu. Před poločasem musel nadvakrát zasahovat domácí gólman Novák, který likvidoval další slibné akce Živanic.

Druhá půle byla v opačném gardu a domácí byli v kabině pravděpodobně pokropeni živou vodou. V 51. minutě museli hráči Sokola zažehnávat nebezpečný závar, míč se však opět dostal do vápna a výborně postavený Grepl už neměl mnoho práce s „doklepnutím“ míče do brány – 1:0. Objektivně nutno podotknout, že hosté v této fázi hry zbytečně faulovali a byť můžeme polemizovat o přísnosti udělení minimálně tří žlutých karet pro Živanické, tyto situace nahrávaly domácím hráčům, kteří se častým zahráváním standardek dostali „na koně“. Jisté oživení hry Sokola přinesl příchod Gorola do hry, který se snažil tvořit hru a rozdávat míče. Mezi větší šance Sokola ve druhé půli patřily Mocanova střela z úhlu, která šla těsně nad a Hančova hlavička po rohu, která však také těsně minula domácí branku. V 83. minutě musel pod sprchy Kabeláč, který obdržel druhou žlutou kartu za stažení domácího hráče, který zprava nabíhal do vápna. Vše pak vygradovalo tři minuty před koncem, kdy se mezi třemi hráči Sokola šikovně prosmýkl Falta (v tu dobu byl na hřišti pět minut) a ještě šikovněji upadl, Hudec následnou penaltu proměnil a uzavřel skóre utkání na 2:0. Pochvalu za výkon bezesporu zaslouží brankář Sokola Vízek.

Už 17. 8. 2013 se představí Sokol doma proti Letohradu (ten prohrál doma v prvním kole se Dvorem 2:3), je to právě Letohrad, který byl našim posledním divizním soupeřem před třemi lety, kdy byl Sokol "odejit" ze soutěže po neuvěřitelné blamáži rozhodčích, neboť regulérní výsledek 4:2 pro domácí Sokol byl dvěmi vymyšlenými penaltami a neuznanou brankou změněn na 3:3, což v tehdejší konstelaci znamenalo sestup do kraje.        

Hodnocení Radka Vrážela, hrajícího asistenta trenéra, k utkání v Ústí: "V prvním poločase jsme byli jasně lepší tým, mimo jiné jsme zaznamenali vyloženou šanci, kdy Klátil z hranice vápna netrefil úplně prázdnou  branku domácích. Po většinu času jsme měli míč na svých kopačkách a střely domácích na naši branku nebyly nebezpečné. Domácí hrozili jen ze standardních situací, které jsme vyřešili s přehledem. Druhý poločas začali domácí náporem, ze kterého vyprodukovali čtyři rohy. Po naší chybě a centru do vápna se ujali vedení. Poté se hra vyvíjela jako první poločas a domácí se na malém hřišti ještě více zatáhli a přes obranný blok jsme se neprosadili v koncovce. V 83. minutě  byl vyloučen po 2 žluté Kabeláč a hráli jsme se o 10. Otevřeli jsme hru a domácí z brejkové situace vytěžili penaltu a bylo po zápase.  

Musím pochválit kluky za přistup, bojovnost i fotbalovost. Pochvalu zaslouží i rozhodčí, kteří zvládli utkání na horké půdě v Ústí na výbornou a zde musím sportovně uznat, že ani vyloučení ani penaltu nemůžeme rozporovat. Bohužel, fotbal se hraje na góly a ty dali pouze domácí. Pevně věřím, že porážku odčiníme v domácím prostředí proti Letohradu!"                     (JŠ)    

fotky Tomáše Bydla z utkání naleznete zde