15. kolo krajského přeboru: Moravany - Živanice 2:2 (1:0)

19.11.2012 18:06

Sokol Moravany - TJ Sokol Živanice 2:2 (1:0)

MORAVANY: Skalický – Kulhánek, Záleský, Půlpán, Hurta (62. Kubík) – Molek, Lukas, Zahrádka, Veselý – Erber, Kříž ŽIVANICE Hlouš – Vrážel, Ferčák, Braun, Trupl (77. D. Černík) – Vajer (57. Klouda), Gorol, Mocanu, Podlipný – Kořínek, Peterka (67. Pecivál). BRANKY:36. Veselý, 87. Zahrádka – 70. Pecivál, 85. Kořínek. ROZHODČÍ: Hořínek. ŽK: 1:1. ČK: Kříž – Podlipný (oba 89.). DIVÁKŮ: 120.

Řetězec zakletých zápasů v Moravanech měl v sobotu svoje další pokračování. Naposledy zavítaly Živanice do Moravan v loňské sezóně v rámci finišující sezóny 1.A třídy a po velmi nešťastném výkonu rozhodčích, zejména toho hlavního, se domů vracel hotový lazaret. I tentokrát nechyběly emoce a zápas nabral nevídaný konec. Začněme však od začátku.

Hosté přijeli do Moravan řádně nabuzeni a od počátku zápasu byli lepším týmem, avšak svou převahu nedokázali zužitkovat, nedařila se finální kombinace a ojediněle zakončované akce končily mimo tři tyče domácí branky. Gól však padl na druhé straně, to když ve 36. minutě kopaly Moravany standardku a Veselý otevřel zápasový účet – 1:0.

Ve druhé půlce se hra přelévala ze strany na stranu, nasazení nechybělo na obou stranách a oba týmy zaznamenaly tentokrát už výraznější šance, které zaváněly gólem. Ale až v 70. minutě se míče zmocnil Kořínek, posunul Peciválovi, který byl na hřišti sotva tři minuty a v rámci svého prvního setkání s míčem vyrovnal – 1:1. Je třeba dodat, že se jednalo o výstavní, pod břevno umístěnou, střelu. Objektivně je také třeba říci, že Moravanští byli v poslední fázi zápasu aktivní a často se pouštěli do útoku, avšak jejich šance, dostali-li se až k zakončení, nemířily mezi tři tyče branky Radka Hlouše. Hosté ale také pravidelně odpovídali brejky. V rámci jednoho z nich Vrážel šikovně vysunul Kořínka a ten připravil domácím nečekaný šok – 2:1. Tečka za nervydrásajícím utkáním však tímto učiněna nebyla, neboť domácí tým ještě Zahrádkou vyrovnal.

Nefotbalovou tečku za utkáním připravil až Kříž, který ošklivě fauloval živanického gólmana Hlouše a bylo po fotbale. Mezi Křížem a Podlipným vznikla šarvátka, která skončila na zemi a byla rozhodčím ohodnocena červenou kartou pro oba aktéry. Mela však teprve měla přijít, to když byl Jan Podlipný při odchodu do kabin napaden davem rozzuřených moravanských příznivců, na posilu, proti neférové přesile, se mu jali přispěchat Živaničtí a vznikla nepřehledná strkanice až pranice, kde nepadala jen ostrá slova, ale i rány. Šarvátka pokračovala i dlouho po tom, co rozhodčí foukl do píšťalky, neboť hrací čas byl již dávno naplněn.    

Na samotném výsledku utkání a rozdmýchání emocí se jednoznačně podepsal podprůměrný výkon rozhodčího, který se dopustil velké řady chyb. Za pozápasové dění je pak třeba „poděkovat“ prakticky nefunkční pořadatelské službě a také běsnému davu sápajícím se po živanických hráčích.       (JŠ)   

Fotoreportáž incidentu zveřejněnou na webu Pardubického deníku naleznete zde