17. kolo Krajského přeboru: Živanice - Lanškroun 3:0 (0:0)

21.03.2011 09:50

TJ Sokol Živanice – TJ Lanškroun 3:0 (0:0)

ŽIVANICE: V. Černík – Žák, Michal, Vrážel, Moravec – Čech (68. Janecký), Mocanu (84. Hanovec), Gorol, Konečný – J. Černík (46. Kaciáň), Balog. LANŠKROUN: Jaroš – Šišan, Šilar, Vacek, David – Krejsar, Popelář, Novák, Mizerák (67. Macháček) – Kašpar, Fait (81. Stasiowski). BRANKY: 59. a 78. Gorol, 47. Konečný.

V Živanicích byly v prvním jarním kole krajského přeboru k vidění dva naprosto rozdílné poločasy. V první půli se zdálo, že obě mužstva jsou ještě v hlubokém zimním spánku a ta skončila, i díky urputnému bránění Lanškrounských, bez šancí na obou stranách. Nicméně ti, kteří vytrvali, se mohli pokochat pohledným fotbalem a hojností šancí na kopačkách živanických fotbalistů ve druhém poločase.

První tým přeboru potvrdil roli favorita až ve 47. minutě. Po rohu, který rozehrával Radek Gorol, se míč dostal k novopečené posile Sokola Konečnému (přišel z FKAS Pardubice), který slušnou ránou prostřelil všechno co mu stálo v cestě a otevřel skóre zápasu. Hosté z Lanškrouna po obdrženém gólu otevřeli hru a přestali pozorně bránit a to dodalo chuť útočit hráčům Sokola. O další dva krásné zářezy na živanické pažbě se postaral aktivní Gorol, který nejdříve v 59. minutě zvýšil z dálky na 2:0 a 12 minut před koncem řádné hrací doby z trestného kopu vymetl z dobrých pětadvaceti metrů pavučiny z pravého horního rohu Jarošovy branky. Smutným hrdinou zápasu byl sobotní oslavenec Josef Balog, který zahodil několik vyložených šancí a gólově tedy nezpestřil svůj sobotní svátek. Mezi další neúspěšné střelce se během druhé půle zařadili také Janecký, který přišel během zimní přestávky z FK Přelouč, Kaciáň a Mocanu. Pro zajímavost připomeňme, že stejným poměrem v poločase i na konci uzavřely Živanice poslední podzimní zápas s Holicemi.

 „V prvním poločase jsme si nevypracovali jedinou vážnější příležitost. Snad jedině uvolnění Černíka zavánělo nebezpečím pro soka, ovšem nepřesně přihrál. Hrálo se sice na jednu bránu, ale bušili jsme do plných. Soupeř posílený o hráče z vyšších soutěží ucpával střed hřiště a my těžko jsme hledali skulinky. Chyběla nám předfinální a finální přihrávka. Vše se změnilo ve druhé půli příchodem Kaciáně. Konečně jsme začali hrát fotbal, i když musím přiznat, že nám psychicky hodně pomohl gól ze šatny. Lanškroun, který hrál velmi dobře, musel otevřít obranu a my jsme hbitě využívali křídelních prostorů. Prakticky každé dvě minuty jsme si vypracovali nějakou příležitost. Jenže jsme je zahazovali jak na běžícím pásu, jenom Balog jich měl pět. Pojistky přišly až po utěšených střelách Gorola. Kromě něho chválím Kaciáně,“ uvedl pro Pardubický deník trenér Sokola Kratochvíl.

Z vedoucích týmů přeboru nezaváhal nikdo a prvním jarním kolem tak pokračuje podzimní hon za divizí, nicméně za dvojicí Živanice a Pardubice (kde je stále čtyřbodový rozdíl) ztrácí třetí Svitavy již 12 bodů respektive osm na Pardubice. (JŠ)