Hokejoví rivalové proti sobě v charitativním derby

21.06.2016 11:11

ŽIVANICE - Hráči obou východočeských extraligových hokejových klubů se spolu tuto neděli od 17 hodin utkají na zeleném pažitu v Živanicích. Důvodem ovšem není tentokrát ani tak sportovní zápolení, jako spíš oboustranná snaha o pomoc těžce nemocné sedmileté Míše Hlaváčkové a případně dalším dětem s podobným zdravotním handicapem.

Dynamo Pardubice a Mountfield HK změří síly v charitativním fotbalovém utkání hraném na dvakrát pětačtyřicet minut. „Náš klub velmi rád přispěje svou aktivní účastí na této dobročinné akci. Dynamo vnímá své společenské postavení, dlouhodobě podporuje Dětské centrum Veská, Dětský domov Pardubice, Základní a praktickou školu Svítání a spolupracuje i s Pardubickou nemocnicí. Osud malé Míši ani dalších dětí s podobnými zdravotními problémy nám není lhostejný a rádi pomůžeme této aktivitě,“ řekl generální manažer Dynama Pardubice Pavel Rohlík.

Oba kluby rovněž do připravované dražby věnují dva hrané originální dresy a po skončení utkání uspořádají autogramiádu svých hráčů. „Za organizátory charitativního utkání chci oběma klubům poděkovat za vstřícnost a ochotu sehrát takový zápas. Už před samotným zápasem připravujeme dětský den se začátkem ve 13 hodin přímo v živanickém areálu, dále chceme vydražit cenné artefakty, které jsme získali nejen od významných českých sportovců,“ řekl hlavní organizátor Pavel Uhlíř.

Živanický areál hostil podobné utkání začátkem června, kdy se místní fotbalisté utkali se stříbrným týmem z Eura 1996. „Hokejový“ duel na tuto akci plynule navazuje. „Těšíme se i na hlasivkový souboj obou fanouškovských táborů, které jistě podpoří své týmy, jež se spojily pro dobrou věc,“ doplnil Pavel Uhlíř s tím, že pořadatelé zajistí bezpečný průběh utkání, na které připraví i mobilní tribuny pro očekávaný vysoký počet návštěvníků.

Vstupné na charitativní zápas činí v předprodeji 90 korun, na místě pak 120 korun. Prakticky jen o měsíc později se oba nesmiřitelní rivalové, což ovšem platí hlavně pro fanouškovské základny, střetnou již na ledě. V přípravě na novou extraligovou sezonu je čeká silně obsazený mezinárodní turnaj v Hradci Králové Mountfield Cup. Kromě vzájemného derby se v turnaji Dynamo utká i s týmy Kontinentální hokejové ligy! Turnaj odstartuje v pátek 5. srpna a vyvrcholí v neděli 7. srpna právě východočeským derby. „Příznivci hokeje se mohou těšit dohromady na šest kvalitních klání, čtveřice týmů si to totiž rozdá systémem každý s každým. Navíc už na začátku srpna budou moci hypoteticky vidět novinku, kterou chystá Tipsport extraliga – pětiminutová prodloužení tři na tři, po kterých budou eventuálně následovat samostatné nájezdy, které se pojedou podle pravidel v minulé sezoně, tedy v sérii po třech a pak po jednom,“ upřesnil mluvčí hokejového Dynama Jan Hrabal a dodal, že v pátek a v sobotu budou odpolední utkání startovat ve 14:30 hodin, v neděli pak ve 13 hodin. Dynamo vyzve v úvodním utkání turnaje sibiřský Avangard Omsk, v sobotu se střetne se Salavatem Julajev Ufa a víkendové klání zakončí večerní nedělní východočeské derby proti domácímu Mountfieldu HK.

článek vyšel v Týdeníku Pernštejn dne 20.6.2016 a autorem je Jan Šafář