Ondra Herzán, kapitán fotbalových Živanic: "Cítili jsme šanci dotáhnout Sokol k historickému umístění!"

15.04.2020 11:48

Po náhlém konci jarní části České fotbalové ligy jsme položili několik otázek také Ondřeji Herzánovi, který za Sokol Živanice válí už řadu sezón s kapitánskou páskou na ruce. 

Připomeňme, že Ondřej působil v Atlanticu Lázně Bohdaneč, FKAS Pardubice, poté v Jablonci a Spartě. V létě 2006 pak opustil české vody a zamířil do italského Lecce, následovala Verona, Spezia Calzio a v roce 2008 hostování v SK Kladno. Poslední působiště Ondřeje před definitivním návratem do České republiky bylo třetiligové italské Portogruaro, kde odkopal dvě sezóny. Ondřej nastoupil ve 103 prvoligových utkáních a vstřelil 9 branek. Má za sebou také osm reprezentačních startů za reprezentace do 17, 20 a 21 let.

Rozehraná sezóna třetí ligy byla díky aktuální pandemické situaci definitivně ukončena. Jaká byla na toto rozhodnutí reakce v kabině živanického Sokola? Očekávali jste to, neboť u "vyšších" lig se stále hovořilo i o dohrání?

Celá kabina byla z ukončení soutěže smutná. Příprava byla velmi dlouhá a já jsem přesvědčený, že i naše forma byla správně načasovaná. Cítili jsme šanci dotáhnout Sokol k historickému umístění.

Nikdo samozřejmě nevíme, co a kdy se bude přesně dále dít. Přesto, jste jako hráči nějak domluveni s vedením klubu na dalším postupu, pokud budou omezující pravidla zmírněna?

Čekáme zatím na vyjádření vlády o možnosti návratu ke kolektivním sportům. Vzhledem k ukončené sezóně ale není kam spěchat. Další působení Sokola bude záležet především na možnostech vedení klubu. Situace nebude jistě pro nikoho lehká. Musíme si počkat na jejich vyjádření.

Některé profesionální kluby u nás i venku začínají trénovat po menších skupinkách…

„Profi“ fotbal má podle mého nyní reálnou šanci na dohrání soutěží. Chápu, že se bude chtít každý v rámci možností co nejlépe připravit. Přiznám se, že osobně nemám v  amatérském fotbale příliš velkou motivaci k přípravě, když nyní vím, že naše soutěž byla ukončena. Bezesporu v pořádku je však jakási údržba (do doby než začne příprava na novou sezonu).

Nejde se nezeptat. Řadu let jsi působil v Itálii. Máš tam přátelé a známé. Jaké máš zprávy z jedné z nejpostiženějších zemí Evropy o tom, jak zvládají boj s nemocí COVID-19?

Situace v Itálii je  v souvislosti s Covid-19 hodně sledovaná. Počet mrtvých tam je největší v celé Evropě, ale věřím, že i tam se situace obrací k lepšímu. Jsem v kontaktu s kamarády, kteří jsou naštěstí zdraví a bojí se spíše následků této nemoci. Kritizují například úroveň tamního zdravotnictví...

Jak vypadá Tvůj běžný den? Pracuješ z domu? Co indovoduální příprava? :-)

Pracuji  ve společnosti, která svůj provoz nezastavila. Máme uzavřenou pobočku pro veřejnost a omezená je částečně i pracovní doba. Většinu věcí tak řeším přes telefon nebo emailem. Individuální přípravu teď máme vlastně v rámci celé rodiny. Využíváme společný čas k všestrannému tréninku. Mám doma tři holky a líbí se mi, že je nemusím ke sportování přemlouvat.                                                (JŠ)