Podzimní bilance? Tři góly na zápas. Síla Živanic je především v útoku, napsal Týdeník Pernštejn

30.11.2015 10:52

ŽIVANICE - Stejně jako v předchozích dvou sezonách se fotbalisté Živanic zařadili mezi přední týmy divize. Jediný zástupce regionu v této soutěži získal o bod více než za loňský podzim a výrazně si vylepšil střeleckou bilanci. Hráči Živanic totiž na podzim vsítili 45 branek. Po polovině sezony tak splnili normu, se kterou se museli spokojit v celém minulém ročníku. O průběhu podzimní části, kterou Živanice zakončily na druhém místě, hovořil trenér MILAN UJEC, jenž vede tým společně s asistentem Jaroslavem Kratochvílem.

Jak ve zkratce hodnotíte svůj první půlrok na lavičce Živanic?

Celkově se dá mluvit o spokojenosti, i když na druhou stranu ty výsledky mohly být ještě lepší. Třicet bodů je dobrý počin pro jarní část soutěže, ale pořád jsme jenom v polovině. Je potřeba dobré výsledky potvrdit i na jaře, což nebude vůbec jednoduché.

Dá se podobně mluvit i o výkonech? Dokázali hráči plnit to, co jste po nich jako trenéři chtěli?

V podstatě ano. Samozřejmě byly zápasy, v nichž se někomu dařilo více a jiným zase méně. Někdo držel stabilní formu po celý podzim, u někoho se dostavily výkyvy. K určitým hráčům mám konkrétní výhrady, ale to je normální zřejmě u každého mužstva.

V domácím prostředí jste byli téměř celý podzim suverénní, když jste v šesti zápasech dali vždy nejméně čtyři branky. Co bylo nejvíce odlišné od venkovních duelů?

V domácích zápasech jsme byli více odvážní, to znamená, že zaútočili i obránci a nebáli se jít do koncovky. Pomáhali tak v útočné fázi daleko více než v utkáních venku. Tam to bylo spíše opatrnější a čekali jsme, co na nás soupeř vymyslí. Navíc jsme mnohdy inkasovali zbytečné góly.

Doma jste zase odehráli řadu jednoznačných zápasů. Projevil se takový rozdíl mezi vámi a soupeři, kteří do Živanic dorazili?

Myslím, že ta mužstva jsou zhruba na stejné úrovni. Není tedy takový rozdíl mezi soupeři, ale spíš tam je odlišnost v tom, kdo je schopen dát první gól. Od toho se většinou potom odvíjí celé utkání.

Výjimkou byl poslední zápas, kdy v Živanicích vyhrál Trutnov (0:2). Čím na vás vyzrál?

Nebyli jsme tolik aktivní a nedostávali se do šancí. Měli jsme jenom jednu nebo dvě příležitosti, které jsme neproměnili. Navíc jsme na můj vkus dostali až hodně laciné branky. Těch jsme ostatně za celý podzim inkasovali opravdu moc. Na tom musíme zapracovat.

Venku jste hráli třikrát nerozhodně, ale pak získali ve všech případech bonusový bod v rozstřelu. Máte určené penaltové specialisty?

To vůbec, ani penalty necvičíme. Ten, kdo má chuť, tak na penaltu jde. Já sám nikoho neurčuji. Míč si vezmou hráči, kteří si věří, a tak by to mělo být.

Můžete z patnácti odehraných duelů vybrat ten, který se vám na podzim nejvíce vydařil?

Měli jsme spoustu povedených zápasů. Zejména doma se nám dařilo, možná až na ten Trutnov. I venku těch dobrých duelů bylo více. V Jaroměři to byl z naší strany vydařený zápas. Ale hráli jsme dobře i na Olympii, kde jsme o gól prohráli.

Oproti minulé sezoně se Živanice zvedly střelecky. To, co zvládly za celou loňskou sezonu, tedy 45 gólů, jste stihli již v první polovině ročníku. Co stojí za zlepšenou produktivitou? Pomohl příchod nových fotbalistů jako vašeho syna Milana či Martina Hundáka?

Příchod těchto hráčů byl určitě pro naše mužstvo pozitivem. Myslím, že Milan je schopen dávat góly a o nějaký stupínek převyšuje ostatní hráče. Celkově máme mužstvo založené spíše na útočení než na bránění.  Naše síla je především v ofenzivě, a proto se ji snažíme nějakým způsobem využít. A to se nám ve většině zápasů dařilo.

A Martin Hundák, kterého si příznivci pamatují z působení v dresu FK Pardubice? Vrátil se po zranění zpět do formy?

Když je hráč dlouhodobě zraněn, tak chvíli trvá, než se dostane zpět do své optimální formy. Martin měl zápasy, kdy hrál velmi dobře, ale i utkání, v nichž se mu tolik nedařilo. Věřím tomu, že v zimě vše dožene, i co se týká fyzické kondice, a bude platným hráčem Živanic i pro jarní část.

V průběhu podzimu se ustálila obrana, v záloze kralovali Herzán s Gorolem. Ani jste neměli příliš důvodů do sestavy zasahovat...

Samozřejmě jsem měl nějaké výhrady k obranné činnosti, ale nemáme zase v kádru takové typy hráčů, kteří by nahradili někoho v obraně. Jinak opravdu nebyl důvod něco měnit.

V divizi jste působil i dříve. Překvapil vás teď na podzim někdo ze soupeřů, ať už z divizních stálic či nováčků?

Myslím, že vedoucí Olympia by s kádrem, který má k dispozici, měla jasně vyhrávat. Schopnosti na to má. Jinak je úroveň téměř stejná jako v loňské sezoně. Jsou týmy, které jsou výkonnostně slabší, ale celkově mezi soupeři tak velký rozdíl není.

Zajímavostí je, že v týmu Živanic působí oba vaši synové - Milan a Ondřej. Dá se říct, že po půl roce ve Dvoře Králové funguje rodinná spolupráce i v Živanicích?

Myslím, že s tím problém nemáme. Nedostaly se ke mně ani informace, že by kluci v mančaftu měli nějaký problém, že ten musí hrát, nebo ten nemůže nastoupit. Zatím to funguje. Když se vyhrává, tak je většinou všechno v pořádku. Na druhou stranu v případě porážek zase může být všechno špatně.

Kdy Živanice zahájí přípravu na druhou polovinu sezony?

Pravděpodobně začneme ve druhém lednovém týdnu. Příprava bude dlouhá, proto se ji budeme snažit nějakým způsobem zpestřit. Nikdo z fotbalistů ji příliš nemá rád.

Měl by současný kádr, který jste tu měli, zůstat pohromadě?

V současné době nemám zprávy o tom, že by někdo chtěl jít pryč. V žádném případě nebudeme nikomu bránit, pokud by měl odejít do vyšší soutěže. Podle mě by měl být každý trenér rád, když se některý z hráčů dostane třeba i jeho zásluhou někam výše. Pokud by to měl být odchod do stejné či nižší soutěže, tak se budeme snažit přesvědčit hráče, aby zůstal. Na jaře budeme chtít předvádět zase útočný fotbal.

Celý rozhovor byl otištěn v Týdeníku Pernštejn 30. 11. 2015