"Shoda: Někteří hráči se budou chtít vytáhnout," píše před dnešním derby Pardubický deník

19.04.2014 11:16

Pardubicko - Divize C: Nováčci na lavičkách Živanic a pardubické rezervy před svým prvním derby označují za X faktor borce, co působili v obou klubech

Druhý, přesto první… Že nerozumíte předchozí větě? Těm, co sledují fotbalové dění v okrese to jistě rychle „doteče", když se řekne: obsazení trenérských postů. A kdo stále tápe, tak vězte, že  živanický JOSEF KOŠÁTKO i lodivod pardubického béčka KAMIL ŘEZNÍČEK si prožijí ve vzájemném zápase premiéru. V lepší náladě se vstupuje do ostře sledovaného derby kormidelníku nováčka. Zatímco živanický tým útočí na první pětku, rezerva se ocitla v pásmu sestupu.

Co říkáte dosavadním jarním výkonům vašeho soupeře ?
Košátko: Kvalita hry převyšuje výsledky. A postavení pardubického béčka v tabulce neodpovídá předváděné hře.
Řezníček: Výsledky Živanic nejsem vůbec překvapený. Mají velice kvalitní tým. Na začátku přípravného období jsme se s nimi střetli a poté nastoupily i proti našemu áčku. V obou případech se prezentovaly velice kvalitním a kompaktním herním projevem. Již z toho se dalo  vytušit, že budou v jarní části sezony patřit k těm lepším mužstvům v naší divizní skupině. Jinými slovy udělali tam přes zimu kus práce. Tým vhodně doplnili a posílili. Zatím se to jenom potvrzuje.
Jaký výsledek vašeho okresního rivala vás nejvíce překvapil, či dokonce udivil?
Košátko: Úspěchem je určitě vítězství nad Dobrovicí, druhým týmem tabulky.
Řezníček: Nedá se říci, že by mě nějak výrazně nějaký překvapil. Domácí utkání Živanice celkem zvládaly a rovněž vozily body z venkovních hřišť. Tedy až na poslední duel s Dobrovicí, ale to zřejmě zapříčinila větší marodka.
Oba celky se po jarním startu z téměř stejné čáry nacházejí na opačných pólech tabulky. Vnímáte tedy toto utkání jako ještě více důležité?
Košátko: Tomu nepředkládám větší význam. Každé mistrovské utkání je důležité. Vždy se hraje o tři body.
Řezníček: Tuto skutečnost z našeho pohledu vůbec neřešíme a nepřikládáme tomu žádnou větší váhu. Je pravdou, že nám Živanice v tabulce trochu odskočily, ale domnívám se, že tento fakt není pro vzájemný duel vůbec důležitý. Oba mančafty se velice dobře znají a každý bude chtít ve vzájemném duelu uspět. Živanice hrají o co nejlepší postavení v tabulce a my zase potřebujeme body pro posun do klidných vod. Abychom nemuseli hrát pod zbytečným tlakem bojů o záchranu.
S čím na soupeře vyrukujete?
Košátko: My se budeme držet našeho způsobu hry.
Řezníček: Na soupeře vyrukujeme s našimi tradičními zbraněmi a žádným výrazným způsobem nebudeme měnit zažitý způsob hry. Jen bych si přál, abychom se více prosadili v proměňování brankových příležitostí. S tím bohužel v posledních zápasech trochu bojujeme.
Nastoupí pardubické béčko v nejsilnější sestavě?
Košátko: To není úplně otázka pro mě, ale soupeř má v kádru mnoho mladých perspektivních hráčů, kteří se připravují s A týmem. Jejich výkonnost je přibližně u všech stejná.  Záleží na momentálním rozpoložení.
Řezníček: Vzhledem k tomu, že naše áčko hraje až v neděli, nedá se předpokládat, že budeme nějak výrazně posíleni. Při dobré konstelaci a za předpokladu dobrého zdravotního stavu hráčů našeho prvního týmu, nás posílí hráči, kteří se nevejdou na soupisku pro utkání v Karviné. Na druhou stranu to bude šance pro naše mladé kluky z juniorky, kteří tak na sebou budou moci upozornit v mistrovském utkání dospělých.
Co podle vás může rozhodnout?
Košátko: Výsledek může určit i nějaký detail. Třeba nečekaná chybička nebo smolně odražený míč atd.
Řezníček: Určitě rozhodne to, kdo udělá více chyb. Oba soupeři se velice dobře znají a nemají se čím výraznějším překvapit. V týmech jsou hráči, kteří působili v obou táborech a jistě se budou chtít vytáhnout. Rozhodne tak jejich aktuální forma a momentální rozpoložení.
Který hráč z tábora protivníka vám nejvíc nahání hrůzu?
Košátko: Sestavu soupeře podrobně neznám, proto nebudu jmenovat jednotlivce. Každopádně největší kvalita je u ofenzívních hráčů.
Řezníček: V týmu Živanic je spousta zkušených a kvalitních fotbalistů, kteří již mají něco odkopáno. Nicméně rozhodně neodjíždíme k zápasu s nějakým strachem či v poraženecké náladě. Jsme pokorní, uznáváme sílu soupeře, ale chceme v Živanicích uspět a uhrát co nejlepší výsledek.
Kolik dorazí do Živanic diváků?
Košátko: Odhaduji, že by mohlo na derby dorazit tak dvě stě padesát diváků.
Řezníček: Věřím, že co nejvíce. Utkání slibuje zajímavý náboj s přívlastkem derby a doufáme, že obě mužstva nabídnou divákům kvalitní sportovní podívanou.
Jak podle vás utkání dopadne?
Košátko:  Každý trenér chce každý zápas vyhrát. Já nebudu výjimkou.
Řezníček: Nerad před utkáním tipuji, neboť mi to většinou nevychází (úsměv). Opakuji, přáli bychom si v Živanicích uspět.
Co by mohlo být jazýčkem na misce tohoto střetu?
Košátko: Přál bych si, aby to byli pardubičtí hráči v dresu Živanic.
Řezníček: Už jsem to nějak naznačil. Zřejmě zvýšená motivace jednotlivých hráčů, kteří působili, ať už v týmu soupeře či naopak, dokázat svojí fotbalovou kvalitu.
Po letech nesvářených týmů, přišlo období spolupráce a výpomoci hráčů, tedy směrem do Živanic. Nemůže to svádět k tomu, že body získá potřebnější?
Košátko: Pokud ti potřebnější jsou Živanice, tak proti tomu nic nenamítám…
Řezníček: Tak to rozhodně není! Je dobře, že spolupráce mezi kluby funguje na velice dobré úrovni. Vzájemný mistrovský zápas jde však zcela mimo veškeré spekulace. Oba týmy budou chtít uspět a tak i k utkání přistoupí.

článek byl převzat z webu Pardubického deníku a jeho autorem je Zdeněk Zamastil