Trenér Moravan Bakeš pokračuje v urážkách

26.11.2012 17:43

Ani po týdnu nevychladly v Moravanech některé hlavy a tamní trenér Bakeš nově komentuje zápasovou i pozápasovou situaci pro Pardubický deník. Nutno dodat, že nepolevuje v zatvrzelé rétorice plné urážek, nepravd a sprostostí. Celý článek uvedený s názvem „Vjeli si do vlasů a horké hlavy ještě nevychladly,“ zveřejněný na webu Pardubického deníku 25.11.2012 citujeme níže:

Pardubice - Kauza: Rvačka v Moravanech. Obě kuchyně budou o dva „talíře" chudší. Hříšníci si pětkrát nekopnou

Vyjádření Petra Valenty, předsedy Disciplinární komise:

„Tento případ jsme řešili asi hodinu. Nejdříve na STK a pak na DK. Vyloučení hráči Tomáš Kříž z Moravan a Jan Podlipný ze Živanic si vykoledovali za vzájemnou potyčku pět zápasů nepodmíněně. Moravany i Živanice dostaly pokutu ve výši 2000 Kč za chování obecenstva. A to na základě Disciplinárního řádu příloha 1 „Výtržnictví mezi diváky". Samozřejmě mají při udělení každého disciplinárního trestu právo do sedmi dnů se odvolat. Rozhodnutí jsme učinili na základě zápisu o utkání a zápisu delegáta. Shlédli jsme také video, nicméně to není rozhodující argument pro řešení případů Disciplinární komisí. Na prvním místě jsou oba výše uvedené zápisy. Co bylo uvedeno v zápisu o utkání pochopitelně nebudeme zveřejňovat. Mohu jen prozradit, že vedoucí mužstev obou týmů nevyužili svého práva. Jedná se o možnost dojít si po utkání za rozhodčím a opsat si přestupky hráčů, nebo co se dělo v zápase. Domácí Johana Záleská ani hostující Richard Polák toho nevyužili. Navíc než rozhodčí podepíše zápis, mohou oba kapitáni podat námitky. Žádné námitky ani jeden nevznesl."

Zpráva Sportovně - techniké komise (STK): Pořadatelé nechybili

STK po vyhodnocení zápisu o utkání a zápisu delegáta z utkání Moravany vs. Živanice konstatuje, že pořadatelská služba se při své činnosti v průběhu a po ukončení utkání nedopustila porušení ustanovení v bodu „Pořadatelská služba" v duchu ustanovení Soutěžního řádu o povinnostech pořadatelského klubu.

Nekonečný příběh nehrozí. Zástupci obou klubů dostali naposledy po derby prostor v Deníku, nevyřízené účty nechť si vyřeší při jarní odvetě...

 

Jak to vidí v Moravanech...

Moravany – Trenér Bakeš se po utkání pustil do živanických fanoušků a mecenáše Nováka. A u „nepřítele" vylétli jako čert z krabičky...

Hodnocení utkání Milanem Bakešem, trenérem Moravan:

„Odehráli jsme kvalitní partii, ale nebyli jsme za to odměněni třemi body. Byli jsme nebezpečnějším týmem, ale nedokázali jsme v klíčových okamžicích proměňovat příležitosti. Zkušení hosté si nemohli přes naši defenzivu prosazovat do šancí. Využili však dvakrát zaváhání naší stoperské dvojice a zničeho nic se dostali do vedení. Hlavně ta druhá branka z 85. minuty byla velmi laciná a přišla jako rána z čistého nebe. V tu dobu jsme totiž hosty, z nichž některé už brali křeče, dostali pod silný tlak. Znovu se však ukázala síla našeho týmu na domácím hřišti a nám se podařilo stav srovnat. Do konce utkání stihl rozhodčí po právu rozdat ještě po jedné červené kartě na obou stranách a pak dramatické utkání ukončil. V celkovém kontextu jsme však dva body ztratili.

Musím se zmínit i o mimo fotbalových věcech. To, co se děje při vzájemných utkání s tímto sokem není normální. Ubrečenost hostujícího realizačního týmu, který si od prvních okamžiků stěžuje na výroky sudího. Podrážděnost a komentáře některých živanických hráčů na každý verdikt rozhodčího a jejich chování mezi sebou, kdy si sprostě nadávají, není přece normální. Samotným vrcholem jsou pak fanoušci tohoto klubu tzv. živanická šle(i)chta, jak si říkají. Většina těchto příznivců dorazila na utkání v silně podnapilém stavu a snažili se o vyvolání konfliktu, popř. přerušení utkání, kdy vcházeli v nepřerušené hře na hřiště. Dle mě to byl z jejich strany úmysl, protože jejich tým prohrával a nevypadalo s ním dobře. A na svědomí to má jejich mecenáš p. Novák, který jim zadarmo pod nos dodá alkohol a pak je vypraví za vlastní náklady na utkání. Takže pane Nováku, měli by jste se tam u vás nad sebou zamyslet. Možná by bylo dobré, kdyby jste se z fotbalového prostředí stáhl už definitivně. Myslím si, že těch fotbalových afér kolem vás už bylo dost!"

Reakce Richarda Poláka, vedoucího mužstva Živanic, na hodnocení utkání moravanským trenérem Milanem Bakešem:

„Měli jsme objednaný autobus pro diváky i hráče, ale ten z technických důvodů nemohl přijet. Dopravu obou skupin jsme zajišťovali na poslední chvíli. Stejná vozidla přivezla nejdříve hráče a pak fandy. Tvrzení pana Bakeše o tom, že naši fanoušci byli opilí, se rozchází s jednáním pořadatelské služby. Buď byla chyba pořadatelské služby hned na začátku zápasu, nebo je to všechno jinak? Proč je tedy na stadión vůbec pouštěla? Osočování pana Nováka je hloupé a ubohé, protože tyto věci jdou mimo něj.

Faktem je, že neznám na této úrovni v kraji jiného mecenáše, který dává ze svého,nemalé prostředky do fotbalu i mimo něj. Myslím si, že místo urážení pana Nováka by si Moravany měly sehnat někoho takového. Kdyby totiž bylo více takových lidí, tak se mužstva krajského přeboru nemusejí převlékat v králíkárně a při odchodu ze hřiště nejsou napadána diváky ,jak slovně, tak fyzicky. V Moravanech by měli především zmizet z fotbalu lidé, kteří ho mají jako prostředek pro prosazování svých ambicí a zájmů. Výsledkem je vytváření nepřátelské atmosféry vůči všem týmům, které zde hrají. Možná ,že dotazy u jiných týmů na prostředí, které je tam záměrně vytvářeno, by mnohé odhalilo. O tom ví své třeba  Hlinsko. Uvedu další příklad živanické zášti vůči Moravanům.. .Aby mohli jejich hráči zakončit podzimní sezonu rozlučkou vyšli jsme jim vstříc a souhlasili se změnou termínu. Jenže, až na zásah pana Nováka, který posvětil toto vstřícné gesto. Trenér byl totiž zásadně proti. Myslím,že slova pana Bakeše na adresu pana Nováka jsou přinejmenším na oznámení pro pomluvu.
Chování některých diváků z Moravan mohu posoudit z lavičky. Diváci stojící asi metr od střídačky používají slova a větná spojení,která rozhodně nepatří do rejstříku slušných lidí.Když to máte poslouchat celý zápas,tak musíte být hodně nad věcí a já smekám před trenérem a hráči,že se nenechají vyprovokovat."

 

Jak to vidí v Živanicích...

Živanice – Lodivod živanického týmu Rejman po utkání v Moravanech dštil síru na adresu všech. Opřel se do domácích hráčů, fanoušků i rozhodčího. Jeho slova nadzvedla ze židle Bakeše. Obě strany ale už v Deníku na téma ostuda v derby „dodiskutovaly".

Hodnocení utkání očima Petra Rejmana, trenéra Živanic:

„Zápas jsme měli od začátku ve své moci, ale ani jedna střela nemířila mezi tyče. Domácí herní stránku nahrazovali bojovností. Někdy až přílišnou. Já si myslím, že každý faul zezadu by měl být oceněn kartou, ale rozhodčí byl jiného názoru a tak se nežlutilo. Ale také se nehrál žádný velký fotbal. Ve  36. minutě vyskakoval na hranici vápna na centrovaný míč jediný hráč Ferčák, kterého viditelně postrčil rukama domácí hráč. Jasný faul, náš gólman se ani nesnažil hrát. Míč doběhl Veselý, podíval se na rozhodčího a kopl ho do prázdné brány. V areálu nikdo z domácích diváků nejásal, jenom se všichni smáli. Mimochodem Veselý neměl od dvacáté minuty na hřišti co dělat. Také ve druhé půli jsme soka přehrávali, ale naše šance zůstaly nevyužité. Dočkali jsme se až v 70. minutě, kdy Pecivál napálil odražený míč pod břevno. Domácí hru vyrovnali a v 83. minutě po přehrání naši obrany zahodili tutovku. Poté vyvezl míč Vrážel a předložil Kořínkovi, který po sólu překonal Skalického. Domácí za dvě minuty nato vyrovnali po taktické chybě obránců. Ke konci zápasu zajel Kříž do našeho gólmana a rozhodčí raději odpískal konec. Škoda. Zase jsme v závěru inkasovali a přišli o další  nabízející se body.

Nemohu opomenout závěr, kdy Kříž již zmíněným faulem vyprovokoval bitku. A opakuji takový zákrok nebyl ojedinělý. Chování našich hráčů je určitě o hodný kus vepředu než domácích. Zápasy v Moravanech jsou podle jedné šablony. My přijedeme hrát fotbal, domácí nestačí a tak se vytasí s nečistou hrou. Rozhodčí mají jiný metr v posuzování a tak to na hřišti jiskří. Když se k tomu přidají někteří diváci, tak je atmosféra hodně divoká. Sice hráčům zdůrazňuji, že fotbal nejsou taneční, nicméně těžko se na hřišti vyrovnávají s pocitem nespravedlnosti. V této době, když všichni chodí do práce a  v pondělí dorazí s neschopenkou a zraněním, které utrpěli při zápasech, tak přijdou o hodně peněz a ještě se na ně zaměstnavatel dívá všelijak. A to jenom proto, že je zezadu někdo hrubě a sprostě fauluje. Tak se nemůžete hráčům divit, že jsou podrážděni. Ke všemu náš vyloučený hráč byl napaden při odchodu z hrací plochy a ještě patnáct minut po zápase byli naši hráči a funkcionáři opětovně napadáni! Naši fanoušci byli během utkání dobří, po zápase je už nesleduji."
Reakce Milana Bakeše na hodnocení utkání živanickým trenérem Petrem Rejmanem:
„Nevím, zda hodnocení utkání, tedy toho, co se dělo v průběhu devadesáti minut na hřišti, psal hostující trenér ještě plný emocí?! Ale spíše si myslím, že u něho převládla frustrace z toho, že jeho tým opět nedokázal porazit v mistrovských soutěžích nějaké vidláky z Moravan. A patrně přemítal. Jak je možné, že náš takhle kvalitní kádr placených hráčů zase narazil a nedokázal si ani napotřetí za poslední sezonu a půl poradit s klukama z vesnice, kteří hrají fotbal jen pro radost? Že by měli moravanští pomoc vyšší moci?! A hnedka si odpoví. Ne, můžou za to rozhodčí a jejich nespravedlivý metr ve všech vzájemných utkáních vůči nám. Jinak si to nedovedu představit. Takhle asi nějak uvažoval pan Rejman, když tenhle nesmysl psal.
Myslím si, že všichni objektivní lidi, kteří fotbalu rozumí a byli minulou sobotu v Moravanech, museli si klepat na čelo, když si přečetli jeho řádky. A ani se nedivím, že některým je ku posměchu a reagují na něj v diskusi na webových stránkách. Proto bych měl pro něj radu. Bylo by asi nejlepší zamyslet se nad sebou, zda on jako trenér dobře připravil tým na utkání a zda jeho hráči odvedli adekvátní výkon vzhledem ke svým příjmům v živanickém klubu. Prostě takový rozbor. Myslím si, že času do jara než nadejde opět naše vzájemné utkání, má dost. Neradi bychom zase od desáté minuty slyšeli ubrečenost jeho i pana Poláka. Raději bychom viděli ten kvalitní výkon z jejich strany..."

Autorem tohoto článku, uvedeného na webu PD dne 25.11.2012 je Zdeněk Zamastil, dostupný je zde