V úvodním kole ČFL B smolná prohra s FK Zbuzany

01.08.2021 09:43

TJ Sokol Živanice – FK Zbuzany 1953 0:1 (0:0)

ŽIVANICE: Frydrych – Buriánek, Spěvák, Václavek, Polák – D. Pánek (65. Petrus), Langr, Zavřel, T. Kakrda, Kopecký (84. Gašpar) – Formáček (65. Štěpánek).

BRANKA: 67. Hampl. ŽK: 3:1. ROZHODČÍ: Matějček – Nejedlo, Štefan. DIVÁCI: 160.

ŽIVANICE – V úvodním kole České fotbalové ligy skupiny B na sebe narazily celky, které se již v této soutěži mnohokrát potkaly. Domácí Sokol měl v plánu odčinit prohru z úvodního kola loňské sezóny, kdy nás právě Zbuzanští připravili o body až v samém závěru utkání (pozn. Zbuzany vyhrály 1:2 a rozhodující branka padla až v 85. minutě). I tentokrát bylo od prvních minut zjevné, že půjde o zajímavé utkání dvou kvalitních celků.

Poprvé o sobě dali vědět domácí, ale Kopecký vážněji Soukupovu branku neohrozil, neboť jeho pokus směřoval vysoko nad. Pěknou střelou se prezentoval na druhé straně Houha, jeho pokus z voleje šel však těsně nad břevno domácí branky. Podával se bojovný fotbal a utkání probíhalo ve velmi svižném a dynamickém tempu. Do vážnějších šancí se však ani jeden z celků nedostal. Kopecký pálil po půlhodině opět nad, a tak nejblíže zajištění úvodní branky zůstal Lukáš Polák, který pár minut před koncem první půle prudce pálil k pravé tyči. Jeho pokus však Soukup zachytil a vytáhl jej na roh.      

Druhý poločas přinesl podobný obraz hry. Bojovalo se o každý míč, hrálo se ve svižném rytmu a k vidění bylo jen minimum (vyložených šancí). Na důrazu a nasazení však znatelně přidali domácí. V 53. minutě byl na hranici vápna faulován Kakrda, následná standardka ze slibné pozice však skončila pouze ve zdi. Po hodině hry založil rychlou akci Spěvák, který přesným pohotovým centrem našel na lajně sprintujícího Poláka. Ten zatáhl míč až do vápna a následně ukázkově oslovil Formáčka, jemu však střela z otočky nesedla. Bohužel, opět se potvrdilo otřepané „nedáš, dostaneš!“ Hosté skórovali po nenápadné křížné kombinaci v prostoru vápna domácích, kdy se nakonec míč dostal až k Hamplovi a ten prostřelil domácího Frydrycha – 0:1. Živanice v posledních dvaceti minutách nerezignovaly na útočné snahy. Hosté ale i se štěstím přežili závěrečný tlak a několik nebezpečných závarů hráčů v oranžových dresech. Za předvedenou hru obou celků by utkání slušela spíše určitá dělba bodů. Pravdou však zůstává, že i přes vysoké nasazení (nejen) domácích, by se dal počet "gólovek" spočítat na prstech jedné ruky.                         

Utkání 1. kola ČFL B s FK Zbuzany okomentoval i asistent trenéra TJ Sokol Živanice Jaroslav Kratochvíl: „Jednalo se o vyrovnané utkání, které rozhoduje jediná branka. Bohužel, tentokrát jsme chybu udělali my. Je škoda, že jsme z hrstky našich šancí nic neproměnili. Blízko k vyrovnání byl krátce před koncem třeba Spěvák. Je ale také třeba vzít v potaz, že soupeř výrazně posílil mladými hráči z Chrudimi a Vyšehradu. V podstatě jsem hráli s druholigovým týmem."                                         (JŠ)